Grafmonumenten gestolen, oproep

Deel dit artikel
Politie.nl
Groningen - Metaaldieven hebben tot twee keer toe grafmonumentjes op de begraafplaats het Selwerderhof gestolen. De grafschenners hadden het voorzien op de bronzen monumentjes op kindergraven.

 

Wat was er gebeurd?

 

Op 26 november gingen agenten naar de Groningse begraafplaats Het Selwerderhof. Daar werden ze aangesproken door een 38-jarige vrouw uit Groningen. Het bleek dat onbekende dieven een bronzen monument hadden gestolen van het graf van haar overleden kind. Het monument bestond uit een bronzen ring met hierin een bronzen hart met de naam van haar dochter en de afbeelding van een paardje. Ook hadden de dieven de koperen erfafscheiding meegenomen. Op 13 november kreeg de politie ook al een melding van de diefstal van een bronzen monument van een kindergraf.

 

Grafschennis

 

Het vernielen van graven komen spijtig genoeg nog vaak voor. Het stelen van koper/brons of bloemen is wellicht een van de meest voorkomende manieren van grafschennis. Het kerkhof is een openbare plaats. Vaak kan men dag en nacht snel en gemakkelijk toegang krijgen tot de begraafplaats. Die is dan ook niet altijd bewaakt. Op het vernielen van een graf staat een boete en gevangenisstraf.

 

DNA-spray

 

Ter beveiliging van koper, brons en ander metalen adviseert de politie het gebruik van DNA-spray. Dit is een effectief middel dat al geruime tijd in de handel is. DNA-spray wordt onzichtbaar aangebracht en blijft twintig jaar zitten. In de spray zit een unieke code, te zien met UV-licht, die verwijst naar de eigenaar. DNA-spray maakt de opsporing voor de politie een stuk eenvoudiger. Op deze manier kunnen metaaldieven door justitie met succes worden vervolgd.

 

Getuigenoproep

 

De politie wil graag in contact komen met mensen die iets gezien of gehoord hebben, wat mogelijk verband houdt met de diefstal van de bronzen monumentjes. Bel de politie via 0900-8844 (lokaal tarief) of via Meld Misdaad anoniem 0800-7000. Mailen kan ook naar de website. Of stuur een tweet naar @voorlichter

Foto's

Deel dit artikel