Internationale grenscontrole

Deel dit artikel
Politie.nl
Nieuweschans - Oostgrens Nederland - De verkeersveiligheid vergroten en de criminaliteit bestrijden langs de Nederland/Duitse grens. Dat was het doel van een omvangrijke controle die van donderdag 22 op vrijdag 23 november 2012 langs de oostgrens plaatsvond.

Deelnemers

 

Van Groningen tot Aken kwamen politiemensen en diverse partners in actie.  Nederlandse kant: Koninklijke Marechaussee, Douane en politieregio’s Groningen, Drenthe, IJsselland, Noord- en Oost-Gelderland, Gelderland Midden en Gelderland Zuid. Aan Duitse kant werkten de Bundespolizei, de Zoll en de politiekorpsen van de bondslanden Nordrhein-Westfalen, Niedersachsen en Sachsen mee.  Ook de Poolse politie voerde controles uit. Aan de actie werkten meer dan duizend opsporingsambtenaren mee.

 

Doel

 

Het zwaartepunt lag op de bestrijding van criminaliteit in verdovende middelen, vreemdelingenwetgeving en mensenhandel, en het verhinderen van illegaal inreizen. Ook controleerden de opsporingsambtenaren op georganiseerde criminaliteit en autodiefstallen. Daarnaast kwamen verkeersdelicten, zoals rijden onder invloed van alcohol of drugs, aan bod. De organisatie bereikte een grote pakkans door niet alleen de grote verkeersaders aan de grens te controleren, maar ook het achterland in te trekken.

 

Resultaten

 

De opsporingsambtenaren controleerden 7834 voertuigen en 9534 personen. Daarbij kwamen 52 strafbare feiten voor de opiumwet naar voren, en 22 voor de vreemdelingenwetgeving. Zeventien mensen werden aangehouden. Het totaalbedrag aan geïnde geldboetes kwam uit op ruim 5300 euro. Agenten namen één boksring en een ploertendoder in beslag. Ook vinden ze onder meer ruim 3100 gram marihuana. Lees hier alle resultaten.

 

Bijzonderheden

 

Tijdens de controle op de Duitse autosnelweg BAB280, ter hoogte van Groningen, trofde Bundespolizei Bad Bentheim een 34-jarige Poolse vrachtwagenchauffeur. Tegen hem bleek nog een internationaal arrestatiebevel open te staan.  Hij werd in Noorwegen gezocht voor een roofoverval in het jaar 2000. Na voorgeleiding is hij overgebracht naar het Huis van Bewaring. Bundespolizei Aken controleerde een 32-jarige man bij zijn inreis naar Duitsland. In zijn auto lag drie kg marihuana. Daarnaast bleek hij geen geldig rijbewijs te hebben. Ook hij is overgebracht naar Huis van Bewaring. 

 

Op de N280 bij Roermond controleerde de KMAR een Frans staatsburger. In de auto lagen een ploertendoder en 10.000 euro. Zowel de ploertendoder als het geld zijn inbeslaggenomen.  Tegen de persoon wordt een onderzoek ingesteld. De Poolse politie nam aan de Pools-Duitse grens 91 pakketten met in totaal 455.000 illiegale sigaretten inbeslag. Bij de grensovergang A12 (NL)/A3 (Deutschland) hielden medewerkers van de KMAR tenslotte twee personen met Pakistaande nationaliteit aan. Een van hen bleek in het bezit te zijn van een Nederlandse identiteitskaart en een Engels rijbewijs, die beide niet van hem waren. De tweede persoon werd aangehouden voor mensensmokkel.

 

Lees alle bijzonderheden van de controle.

 

Foto's

Deel dit artikel