Grote brand in loods van recyclingbedrijf Sita (Video)

Deel dit artikel
Marcel Klip & Patrick Wind
Groningen - Door het inzetten van vier tankautospuiten en een hoogwerker heeft de brandweer donderdagnacht voorkomen dat een grote bedrijfshal van een afvalverwerkingsbedrijf in Groningen door brand werd verwoest. De hal van 100 bij 50 meter liep wel enige schade op, maar door waterkanonnen in te zetten op het brandende bouwafval in de loods kon het vuur in bedwang worden gehouden.

De uiteindelijke opschaling naar zeer grote brand begon om 02.30 uur. Na een automatische melding rukte de brandweer van Groningen uit naar het afvalverwerkend bedrijf Sita aan de Gideonweg. Ter plaatse werd duidelijk dat er grote hitte en rookontwikkeling was in de enorme opslaghal. Het vuur was ontstaan in grote hoeveelheden gesorteerd bouwafval. Toen de geactiveerde sprinklerinstallatie door het water heen was, werd het vuur zo hevig dat er vrees was dat de brand alleen nog van buitenaf bestreden kon worden en de hal verloren zou kunnen gaan. Daarom werden snel extra eenheden opgetrommeld. Naast de brandweer van Groningen, werd ook het korps van Haren gealarmeerd. Door met waterkanonnen veel water te spuiten op de bergen afval, kon verdere uitbreiding van de brand voorkomen worden.

In overleg met het bedrijf is besloten de bergen smeulend afval naar buiten te rijden en daar na te blussen. De brand ging gepaard met enige rookontwikkeling vanuit de hal, maar die heeft in de omgeving weinig overlast gegeven. Op het moment dat de brand uitbrak, waren er geen medewerkers op het terrein aanwezig.

Omstreeks 07.00 uur kon het sein ‘brand meester’ worden gegeven. Een tankautospuit en een hoogwerker van de brandweer bleven vrijdagochtend achter op het terrein van Sita om het door het bedrijf naar buiten gereden bouwafval af te blussen. Het gebluste afval zal vrijdag nog door het bedrijf worden afgevoerd.

Foto's

Deel dit artikel