Speelweken afgesloten met groots vuur in vele plaatsen

Deel dit artikel
Jeffrey Bosman & Herals Veenstra & Mark Redmeyer & video Drachten Marc Stijger
Loppersum / Leek / Bad Nieuweschans / Drachten - Vrijdagavond is helaas voor vele kinderen weer een einde gekomen aan de speelweek in Leek en andere plaatsen.

Na een week lang hutten bouwen is de speelweek traditioneel afgesloten met een groots vuur, dit onder toeziend oog van brandweer Leek. Voor de kinderen was er tevens een kinderdisco in de tent en konden er prijzen gewonnen worden met het rad van fortuin.

 

Aan de speelweek deden dit jaar ca. 260 kinderen uit Leek mee, begeleid door vele vrijwilligers. De speelweek wordt jaarlijks gehouden op de Bult achter de brandweerkazerne en mogelijk gemaakt door vele sponsoren. Ook in bad Nieuweschans was het gezellig en leuk. zie ook www.speelweekfoto.nl

 

 

DRACHTEN – In de laatste week van ze zomervakantie hield ook dit jaar de organisatie van kinderspul de Utwyk een speelweek.
De gehele week werd in het teken gezet van activiteiten, sport, omgaan met elkaar en gezelligheid. Zo waren er allerlei team building spellen, hierbij moesten de teamleden goed hun best doen het andere team te verslaan. De kinderen konden allen gratis meedoen met alle activiteiten. Dit allemaal door dat de 40 medewerkers zich vrijwillig inzetten.
De speelweek werd geopend door wethoudster Nieske Keterlaar waardoor de kinderen het ''kasteel'' van de middeleeuwse week konden binnentreden. De kinderen mochten iedere dag eigen groepjes maken om de activiteiten mee te doen. Stal Droppinghiem kwam gelijk aan het begin met twee paarden en een huifkar, hierin moesten kinderen tijdens een vaste route letters vinden om uiteindelijk een woord te krijgen. De hengelsport vereniging stelde dinsdagmorgen voor alle kinderen hengels ter beschikking zodat er in een nabij gelegen park een viswedstrijd gehouden kon worden. Enkele honderden centimeters vis werden op het droge gehaald. De winnaars Alart en Kevin die maar liefst over de 200cm vingen, kregen beide een hengel als prijs.
Een container vol houd stond klaar om woensdagmorgen gelijk van start te gaan voor de wedstrijd wie maakt de mooiste hut. Enthousiaste kinderen die zelf hun hammertje mee namen konden met begeleiding van enkele medewerkers een mooie kut bouwen. Accolade de woningbouwvereniging kwam alle hutten bouwtechnisch bekijken. Het piratenschip bleek volgens de medewerkers van Accolade nummer één. Echter waren alle andere groepen het hier natuurlijk niet mee eens. Als troost prijs mocht iedereen patat met frikadellen en een beker ranja. Dit werd geheel ter beschikking gesteld door cafetaria het Hoekje.
Donderdag stond de dag in het teken van hulpdiensten, de kinderen konden bij allerlei stoere beroepen langs waar van alles werd uitgelegd. Natuurlijk konden de kinderen zelf ook hun vragen stellen die door de hulpverleners dan ook werden beantwoord. Zo waren er de reddingsbrigade, politie, ambulance, brandweer, parkeerwachters en een aantal leden van de dierenambulance. Tijdens de 112 middag konden de kinderen door middel van roulerende groepjes ook een grote klim muur op, ook hier was veel animo voor.
 
S'avonds werd er een spel georganiseerd waarbij de groepjes een moord moesten oplossen, door een allerlei vreemde figuren die ineens uit de bosjes kwamen aanwijzingen te krijgen konden zei achterhalen wie de moord had gepleegd. Een zes tal spoken die verstopt zaten tijdens de route lieten de groepjes en hun begeleider vaak tot gillend aan toe schrikken. Enkele kinderen hielden het hierbij niet altijd droog. Bij terugkomst bij het ''kasteel'' konden de groepjes via een video zien wie de moord had gepleegd. Hierna konden zei in tentjes op het terrein blijven slapen.
 
Vrijdagavond werd er nog een rommelmarkt georganiseerd waarbij alle kinderen hun spulletjes mochten verkopen. Dit was tevens het einde van de speelweek. De organisatie kijkt daarom ook positief terug op de week. Dit jaar veel activiteiten waarbij de kinderen leuk meededen. De organisatie wenst iedereen een prettige schooljaar en hoopt alle kinderen natuurlijk volgens jaar weer te zien.

 

 

 Alle foto s Nieuweschans HIER

 

Foto's

Deel dit artikel