Vandaag opspattend grond in Yde de Punt, 8 Juli

Deel dit artikel
ingezonden
De Punt - Zondag 8 juli organiseert de Stichting Activiteiten Yde de Punt een Autocross & Combinerace op een weiland gelegen in de Punt.

Elk jaar betekent dit weer een dag plezier voor een grote groep mensen. Niet alleen uit de directe omgeving van Yde de Punt maar ook voor mensen verder uit het land. Niet alleen voor de aankomend auto-coureurs maar ook voor de meer ervaren coureurs op de combines die uit het gehele land naar de Punt komen om hun behendigheid achter het stuur te meten.

 

Maar ook een stuk plezier voor de toeschouwers die kunnen aanschouwen hoe de heren en dames coureurs hun pk’s onder de juiste controle krijgen en vooral houden. De aan de autoraces deelnemende auto’s zijn met een buizenframe versterkt ter bescherming van de coureurs. Naast de standaard auto’s is er ook een klasse waarbij het is toegestaan diverse aanpassingen aan de auto’s toe te passen de zogenaamde verstevigde standaard. Bij deze laatste klasse wordt met name het motorvermogen van de auto opgevoerd. De combines die deelnemen zijn ook ingedeeld in twee klasses.

 

De ene klasse bestaat uit standaard combines wat zoveel inhoudt dat de uitstekende delen zijn verwijderd en er alleen een kooiconstructie is aangebracht om de coureur te beschermen indien hij door een andere combine wordt aangereden of over de kop gaat. De andere klasse, de vrije klasse genoemd, zijn volledig omgebouwde combines met tot ruim 600 pk’s onder de kap. De meest karakteristieke eigenschap van een combine, het sturen met de achterwielen, geldt voor beide klasses. In totaal zullen ongeveer 125 coureurs bestaande uit mannen en vrouwen in drie manches aan de start verschijnen. Naast de meting in de behendigheid met het stuur is het de controle over de vele pk’s met veel opspattend grond als gevolg. Voor de jongere aankomende coureurs is er een klein circuit aanwezig waar geheel gratis door de jeugd tot een leeftijd van ongeveer 12 jaar kan worden geoefend in een echt motorpak op een echte quad of motor.

 

De kinderen worden door de organisatie compleet van laarzen, helm en motorpak voorzien. Voor de allerkleinsten staat er een springkussen klaar. De dag wordt afgesloten met een duo-race. Hierbij zijn twee crossauto’s gekoppeld middels een kabel of ketting. Welk stel gekoppeld het eerst over de finish komt is winnaar.

 

 

Zie ook

Foto's

Deel dit artikel