Kerktoren instabiel bij Uithoorn

Deel dit artikel
Tekst Timo van der Mijl & Foto's Kelvin Doornekamp
Uithoorn - De kerktorens van de Sint-Jan de Doperkerk in Uithoorn dreigen om te vallen. De twee torens van de kerk die beter bekend staat als de Schanskerk zijn erg instabiel gebleken.

Donderdag 10 mei besloot de politie dat de veiligheid niet gewaarborgd was en dat ontruimingen en afzettingen nodig zijn. Rond twaalf uur ‘s middags heeft men, vanwege de ontruimingen opgeschaald naar een GRIP-2 situatie. Dit mede door de ontruimingen van woningen. Tevens zou er een winkelcentrum ontruimd zijn evenals een parkeergarage. Voertuigen die geparkeerd stonden onder de kerktorens zijn met een politiekraan weggesleept.

 

Het is niet bekend hoe lang het duurt voordat de bewoners terug kunnen naar hun woningen. Ook is onbekend om hoeveel mensen het gaat. Binnen een straal van 60 meter van de 38 meter hoge torens is de toegang verboden, onbekend is hoe lang dit gaat duren. Regio Utrecht zou ter plaatse zijn met een politie-motor en twee noodhulpvoertuigen. Het mogelijke instorten van de torens van de kerk (het betreft een kerk met twee torens) zou komen door een slecht fundering. Al langer was bekend dat de fundering en de rest van de kerk in een slechte staat was. Maar men was verrast door het snelle achteruitgaan van de kerk. De gemeente bekijkt wat men kan doen om te voorkomen dat de torens inderdaad omvallen. Men zou renovatiewerkzaamheden versneld uit willen gaan voeren.

Foto's

Deel dit artikel