Grote brand verwoest leegstaand pand in Winschoten(+Video)

Deel dit artikel
M.Nuver video/ J.Krijthe/ G.Twickler/ M.Redmeyer
-

(foto s met veel vuur volgen rond de middag, door een storing zijn ze niet binnen nog op de redactie)/// Winschoten – Omstreeks 00.15 uur maandagnacht kwam er bij de Gemeenschappelijke Meldkamer Groningen een melding binnen van een brand in de blijhamsterstraat te Winschoten. Bij de melding was het al duidelijk dat het ging om een leegstaand winkelpand in het centrum van Winschoten. Uit voorzorg en omdat het een brand betrof in het centrum waar de bebouwing redelijk dicht op elkaar staat rukten de Hulpdiensten groot uit. Zo gingen de korpsen van Winschoten, Scheemda en Pekela ter plaatse echter deze konden niet voorkomen dat winkelpand en een naastgelegen leegstaande woning verloren gingen.

Nog een belangrijke reden om groot uit te pakken was dat achter het pand aan de Blijhamsterweg het verzorgingstehuis de Wolt-Rank staat. Door het snelle optreden van de Hulpverleners kon worden voorkomen dat de bewoners van de Wolt-Rank geëvacueerd moesten worden. Uit voorzorg hadden de medewerkers van het verzorgingstehuis de bewoners al wel wakker gemaakt en stond er een bus klaar om wanneer het noodzakelijk mocht zijn de bewoners snel te kunnen verplaatsen naar de andere locatie in Winschoten. Na overleg met directie en de hulpdiensten is ervoor gekozen om de bewoners niet te evacueren omdat er geen gevaar was voor hun gezondheid.

Nadat het sein `brand meester`was gegeven is er besloten om een aantal muren van het winkelpand en de woning met behulp van een kraan om te duwen dit in verband met instortingsgevaar. Tijdens de brand is er een kleine hoeveelheid asbest vrijgekomen en de gemeente Winschoten heeft opdracht gegeven aan een asbestsaneringsbedrijf om dit voor het openen van de winkels op dinsdag op te ruimen. Daarnaast heeft de gemeente de bewoners van de Blijhamsterstraat voorzien van een brief met daarin een korte uitleg over hoe om te gaan met asbest. Indien omwonenden naar aanleiding van de brief nog vragen hebben dan kunnen zij tijdens kantooruren contact opnemen met het publieksnummer van de gemeente Winschoten.

Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor, wel liepen enkele woningen aan de overzijde van het getroffen pand schade op. De technische recherche van de regiopolitie Groningen zal onderzoek doen naar de oorzaak van de brand.(www.brandweergroningen.nl/tekst)
. Onze video vanavond in Tv Noordnieuws.(in opdracht gefilmd).(update 05:25) Later op de dag meer foto s met de vlammenzee en van het pand van dichtbij.

Foto's

Deel dit artikel