34 aanhoudingen tijdens oudjaarsnacht in Groningen (Video)

Deel dit artikel
Groningen / Haren - De politie heeft tijdens de jaarwisseling in de provincie Groningen 34 aanhoudingen verricht. Hiervan zijn 31 verdachten ingesloten voor nader onderzoek.

 De aanhoudingen vonden met name plaats in Groningen, Winschoten en Delfzijl. Een 17-jarige jongen uit Tolbert overleed aan zijn verwondingen toen hij een vuurwerkbom afstak.

Tijdens de vorige jaarwisseling werden vijftig mensen aangehouden.

Minder meldingen

Oudejaarsavond verliep bijzonder rustig. Maar ook na de jaarwisseling bleef het rustig qua meldingen. In totaal kwamen tussen 21.00 uur en 07.00 uur in Groningen 523 meldingen binnen bij de meldkamer. Tijdens de vorige jaarwisseling kwamen 600 meldingen binnen. De politie moest wel een aantal keren ingrijpen. Er werden aanhoudingen verricht voor vernieling, mishandeling en het niet voldoen aan bevel of vordering.

 

Vuurwerkslachtoffer

Op de Hoofdweg in Boerakker raakte kort na de jaarwisseling een 17-jarige jongen uit Tolbert zeer ernstig gewond aan zijn hoofd. Bij het afsteken van een vuurwerkbom werd hij door het projectiel geraakt. Het Mobiel Medisch Team (MMT) verleende eerste hulp. Hij werd in zorgwekkende toestand naar een ziekenhuis gebracht. Daar overleed hij aan zijn verwondingen.

 

Stad

In de Stad was het korte tijd onrustig op de Voermanstraat. Daar werd op straat brand gesticht. Vanwege het gevaar heeft de brandweer de brand geblust. Er werden zes aanhoudingen verricht, omdat de verdachten niet voldeden aan bevel of vordering. Drie van hen werden ingesloten. In Beijum werd door jongerenwerkers een feest georganiseerd op een parkeerterrein. Het vreugdevuur leverde een gezellige sfeer op. In de Marmerstraat raakte een bewoner licht gewond, nadat een steen door de ruit werd gegooid. Hij werd geraakt en is naar een ziekenhuis gebracht.

 

Oost-Groningen

In Oude Pekela werden meerdere ruiten van een woning aan de Gruppel ingegooid. Hier liep een ruzie uit de hand. Twee mannen werden aangehouden, omdat ze niet voldeden aan bevel of vordering. Elders in Oude Pekela werd een man mishandeld, die met verwondingen in het gezicht naar het ziekenhuis is overgebracht. Halverwege de nacht werden op het Marktplein in Winschoten bij verschillende ruzies acht personen aangehouden. Deze aanhoudingen waren met name voor vernieling, mishandeling en het niet voldoen aan bevel of vordering. In Veendam werd een 18-jarige jongen uit Hoogezand door beveiligingsmedewerkers aangehouden, nadat hij een 21-jarige man uit Veendam met een glas in zijn gezicht had gestoken. In Onstwedde werd door buurtbewoners voorkomen dat een stapel autobanden in vlammen opging. In Midwolda bedreigde een man zijn ex-vrouw met een mes. Hij is later aangehouden.

 

Noord-West Groningen

Aan de Molenberg in Delfzijl zijn meerdere opstootjes geweest. Twee personen zijn aangehouden voor mishandeling. Vijf mannen werden aangehouden, omdat zij de politie belemmerden hun werk te doen. Agenten hebben hierbij hun wapenstok gebruikt. In Uithuizen werd een persoon aangehouden na vernieling van een ruit. Een andere persoon bemoeide zich met de aanhouding en beledigde agenten. Ook hij is aangehouden. In Baflo liep een man brandwonden op toen een vat benzine vlam vatte. Hij is overgebracht naar het ziekenhuis. Aan de Kamplaan in Appingedam raakte een 29-jarige inwoner van Appingedam ernstig gewond aan zijn oog. De man hoorde plotseling een harde knal en voelde vervolgens hevig pijn aan zijn oog. Het is nog onduidelijk wie het vuurwerk heeft afgestoken. Ook hij is overgebracht naar het ziekenhuis.

 

Verkeer

In het verkeer hebben zich tijdens de jaarwisseling geen ongevallen met letsel voorgedaan. Drie automobilisten zijn betrapt met een kleine hoeveelheid alcohol op. Op de A7 bij Zuidbroek moest een automobilist zijn rijbewijs inleveren, nadat hij in de dichte mist was geklokt met een snelheid van 160 km/uur. Hij haalde diverse medeweggebruikers in, terwijl er plaatselijk sprake was van gladheid. Vanwege het veroorzaken van gevaar op de weg, moest hij zijn rijbewijs inleveren.

 

Met dagvaarding naar huis

Tijdens de jaarwisseling is snelrecht van toepassing. Dat betekent dat aangehouden verdachten, die voor snelrecht in aanmerking komen, meteen een dagvaarding van de officier van justitie mee naar huis krijgen. Aan het eind van de middag is bekend hoeveel verdachten op de snelrechtzitting op 21 januari 2011 moeten verschijnen. Deze verdachten kunnen hogere strafeisen dan normaal tegemoet zien, zelfs tot 200%.

 

Oogtv (Maandag 03 -01-11)

Deel dit artikel