ME maakt einde aan cultuurdemonstratie op het Binnenhof

Deel dit artikel
Den Haag - Op het Malieveld in Den Haag hebben vrijdagmiddag zo'n 2000 mensen geprotesteerd tegen de bezuinigingen op de cultuur.

Het kabinet Rutte wil 200 miljoen euro korten op de sector. Het protest was georganiseerd door studenten van het Haags Conservatorium, maar de deelnemers kwamen uit het hele land. In eerste instantie zou de demonstratie op het Plein plaatsvinden, maar deze werd op het laatste moment verplaatst naar het Malieveld.

Na afloop van de demonstratie ging een grote groep richting het Binnenhof, waar Rutte de kandidaat-bewindspersonen ontving en ook een aantal “oude” ministers even aanwezig waren. Daarom was het op het Binennhof al behoorlijk druk van nieuwsgierige mensen (en natuurlijk de pers).

In eerste instantie verliep de demonstratie aldaar dit heel vreedzaam; een groepje dansers dansten tussen het publiek dat zich had verzameld om Jan Peter Balkenende te ontmoeten, terwijl anderen zongen. De groep werd echter steeds groter en het Binnenhof begon veel te druk te worden de veiligheid te kunnen garanderen en overzicht te houden. Ook leek de sfeer wat grimmiger te worden.

Op een gegeven moment kwam politie te paard en arriveerden busjes van de M.E. Een woordvoerder riep de demonstranten op met een megafoon het Binnenhof te verlaten. Agenten te voet, te paard en M.E. drongen de demonstranten richting het Plein, waar zij uiteindelijk weggestuurd werden.

De toegang naar het Plein op het Binnenhof werd voor iedereen hermetisch afgesloten.

Deel dit artikel