Verdachten aangehouden van brand sporthal Lewenborg(brandvideo)

Deel dit artikel
Bert Smilda / J.Krijthe/ L.Zandbergen / Ruben Dost/ M.Eising / A Hermse
-

De politie heeft met de aanhouding van vier verdachten uit Groningen de brandstichting op 29 april van de sporthal in de Groninger wijk Lewenborg opgehelderd. De vier jongeren, in leeftijd variërend van 15 tot en met 19 jaar, werden afgelopen maandag en dinsdag aangehouden.

Brand

Het sportcomplex brandde zondagavond 29 april nagenoeg geheel af. Uit onderzoek is naar voren gekomen dat het vuur waarschijnlijk begonnen is bij een tegen de sporthal gebouwde berging. Daarna heeft het vuur zich verspreid via het dak van de sporthal. Tijdens de brand moesten vanwege de rookontwikkeling zo’n 60 hoogbejaarde bewoners van het nabijgelegen verzorgingscentrum Mercator worden geëvacueerd.

Getuigen:

Het werd de politie met behulp van getuigen al snel duidelijk dat de brand door vermoedelijk een of meer molotovcocktails was veroorzaakt. Een groepje jongeren zou brandbommen tegen de sporthal hebben gegooid. Tijdens het onderzoek kwamen diverse personen als mogelijke verdachten in beeld. Eén jongeman had via internet bekend gemaakt dat hij verantwoordelijk voor de brand was. Deze bekentenis bleek echter grootdoenerij en niet op waarheid te berusten. Na het horen van in totaal 80 getuigen, spitste het onderzoek zich toe op de vier inmiddels aangehouden verdachten.

Motief

Drie van de vier hebben inmiddels een bekentenis afgelegd. De verdachten hebben volgens eigen zeggen niet echt een motief voor hun daad gehad. Waarschijnlijk zijn ze uit verveling op het idee van de brandstichting gekomen. Drie van de vier jongeren komen zelf uit de wijk Lewenborg.

Voortzetting onderzoek

Het onderzoek wordt voortgezet. De politie onderzoekt onder meer de exacte rollen van de verdachten. Het viertal is voorgeleid aan de rechter-commissaris. Hun voorlopige hechtenis is door de rechter-commissaris met 14 dagen verlengd. Er is geen enkele aanwijzing voor het scenario dat groepen jongeren uit andere wijken of buurgemeenten een rol bij de brand hebben gespeeld.

Foto's

Deel dit artikel