12-jarige Suzanne Wisman verkracht en 2x overreden

Deel dit artikel
Archief H.Buseman (www.112kanaalstreek.nl)
-

Inleiding:
De dood van Suzanne Wisman is omgeven met veel vragen. De belangrijkste daarvan zijn misschien wel: hoe is zij om het leven gekomen en waarom? Vandaag wil het Openbaar Ministerie een antwoord op die vragen geven. Logischerwijs is het daarbij vooral aangewezen op de verklaringen van de verdachte, immers: hij is de enige die inzicht kan geven in zijn beweegredenen, hij kan als enige nog vertellen hoe het is gegaan.

Zijn verhaal wordt op onderdelen wel ondersteund door ander bewijs. Zijn huidige verklaringen worden daarom als betrouwbaar ingeschat. Echter: vooraf moet benadrukt worden dat het uiteindelijk aan de rechter is om te bepalen óf de verdachte zich aan een strafbaar feit schuldig heeft gemaakt of niet. Het Openbaar Ministerie spreekt hier vandaag slechts een verdenking uit.

Hoe en waarom
De verdachte vertelt het volgende verhaal:

Op 12 december tussen 18.30 en 19.00 uur wordt Suzanne Wisman door de verdachte meegenomen in zijn camper. In de camper wordt Suzanne door hem verkracht. Hij verklaart Suzanne later buiten de camper nogmaals verkracht te hebben. Uit angst voor ontdekking van de verkrachtingen besluit de verdachte daarop dat zij om het leven moet worden gebracht. Suzanne kan op enig moment uit de camper komen. De verdachte overrijdt Suzanne vervolgens tot twee keer toe. Hij houdt zich daarna twee dagen schuil, maar biecht het verhaal tenslotte op aan een getuige, die de politie inschakelt.

Deze verklaring van de verdachte vindt steun in enkele andere bewijsmiddelen. Zo bleek al uit de sectie dat Suzanne moet zijn aangereden of overreden. Bovendien zijn er op de
camper van de verdachte bloed- en vezelsporen aangetroffen, waarvan overigens nog niet is vastgesteld of dat inderdaad sporen zijn die naar Suzanne leiden.

De verklaring van de verdachte over het seksueel misbruik van Suzanne lijkt strijdig met de uitkomsten van de sectie. Uit het rapport van de patholoog anatoom blijkt immers dat er ‘geen evidente aanwijzingen’ waren voor seksueel misbruik. Toch staat ook zijn verklaring over het seksuele delict niet geheel op zichzelf. Voor meer info kijk op http://www.politie.nl/drenthe/nieuws/persverklaring.asp(of via www.politie.nl/drenthe)

Foto's

Deel dit artikel