Welke zorgopleiding past het beste bij jou?

Deel dit artikel
Ingezonden artikel

De beroepssector die we gemakshalve aanduiden als zorgsector is een tamelijk breed spectrum met allerlei specialisaties, die elk hun eigen specifieke kenmerken hebben. Er zijn dan ook diverse opleidingen in de zorg, afhankelijk van de specifieke functie die iemand ambieert. In elk geval is kiezen voor de zorg kiezen voor een grote mate van zekerheid over het kunnen vinden van een baan, want er is een groot tekort aan gekwalificeerd zorgpersoneel. Hoe vind je de opleiding die het beste bij je past? En hoe zijn de doorgroeimogelijkheden?


Nieuwkomers in de zorg

Wanneer je besluit om je laten omscholen tot zorgspecialist, terwijl je nog geen papieren op zak hebt voor een baan in deze sector, zul je onderaan de ladder moeten beginnen. Je kun er dan voor kiezen om een hbo-opleiding verpleging te gaan volgen. Maar werk je al in de zorg op een lager niveau, dan bestaat er ook een mogelijkheid om die opleiding hbo-v verkort te volgen. Stel dat je bijvoorbeeld ambulancechauffeur bent, dan heb je al een mbo-opleiding op niveau 3 of 4 op zak. In dat geval zijn er wellicht mogelijkheden om via dat versnelde traject ook het hbo-diploma te behalen. Zo’n studie kun je vaak goed combineren met je werk, dus kun je jezelf klaarstomen voor de volgende stap in je carrière zonder dat je daarvoor veel zaken moet omzetten.

Specialisatie

Het kan natuurlijk ook zijn dat jij jezelf wilt specialiseren in een specifiek segment binnen de zorg. De diversiteit binnen de sector biedt hiertoe volop mogelijkheden. Denk maar eens aan jeugdzorg, waarbinnen je zou kunnen kiezen voor een baan als gezinscoach of je kunt specialiseren in het begeleiden van kinderen met een bepaalde vorm van autisme. Of spreekt het werken in de kinderopvang je meer aan? Voor dit alles bestaan specifieke zorgopleidingen en dat geldt ook voor geriatrie (de zorg die zich specifiek richt op senioren) en zo zijn er nog veel meer voorbeelden te noemen. Maatschappelijk werk, bijvoorbeeld in een wijkteam van de gemeente, is ook een vorm van zorg waarvoor een gerichte opleidingsmogelijkheid bestaat.

Werken en leren tegelijk

Wanneer je een deeltijdstudie volgt, kun je werken en leren meestal goed met elkaar combineren. Je werkt geleidelijk naar het moment toe waarop je klaar bent om van baan te wisselen en het geleerde daadwerkelijk in de praktijk te gaan brengen. Zo bouw je succesvol aan je zorgcarrière!

Foto's

Deel dit artikel