Bewoners Woltersum geëvacueerd (Video)

Deel dit artikel
Melarno Kraan & M. Huising
Woltersum/ Garmerwolde - Vrijdagochtend 6 januari heeft het Regionaal Beleidsteam het besluit genomen om een gefaseerde nood-evacuatie op te starten voor de dorpen Woltersum, Wittewierum en delen van Ten Boer en Ten Post.

Het gaat om een niet vrijblijvende evacuatie. Reden voor de evacuatie is een zeer acuut probleem met een dijk langs het Eemskanaal.

Deze dijk zou het kunnen begeven, waardoor een gebied van enkele honderden hectare binnen enkele uren onder water kan komen te staan. De waterstanden kunnen uiteindelijk oplopen tot 1,5 meter. De kans hierop is klein, maar de gevolgen kunnen erg groot zijn. Medewerkers van waterschap, brandweer en defensie zullen alles in het werk stellen om een dijkdoorbraak te voorkomen. Op dit moment wordt de alarmering van de bewoners voorbereid. Het gaat in totaal om ongeveer 800 inwoners.

De evacuatie wordt uitgevoerd door politie en defensie. Inwoners worden verzocht om naar familie of vrienden te gaan. Als dat niet mogelijk is, is er opvang geregeld in sporthal De Tiggelhal in Ten Boer en sportcentrum Zernike in Groningen. Yvonne van Mastrigt, voorzitter van het Regionaal Beleidsteam: “Ik realiseer me dat dit een ingrijpend besluit is, met vergaande gevolgen. Echter in het belang van de veiligheid van in eerste instantie mens en ook dier, ben ik genoodzaakt dit besluit te nemen. Ik reken op de medewerking van alle betrokkenen. We zullen alles in het werk stellen om deze evacuatie zo snel en spoedig mogelijk te laten verlopen. Ook zullen we ons uiterste best om iedereen zo goed mogelijk te helpen en te informeren, onder meer via RTV Noord. RTV Noord zal om 12uur de volgende extra uitzending hebben. Daarna elke 2uur.

GRONINGEN – Voor mensen die hun familie of vrienden uit het
geëvacueerde gebied in de omgeving van Ten Boer niet kunnen bereiken, is
een speciaal telefoonnummer geopend.
Het zogeheten verwanteninformatienummer, 050-3677000, is speciaal in het leven geroepen voor familieleden van deze mensen.

 Telegraaf Meld

Dichtbij

Vanmiddag gaan wij ook mee het gebied in, deze foto`s en video volgen later vandaag.

Foto's

Deel dit artikel