Grote legeroefening in` het Noorden`

Deel dit artikel
Assen - Een van de grootste militaire oefeningen van de afgelopen 15 jaar begint. Bij de oefening Falcon Autumn trekken zo`n 2500 militairen en 400 militaire voertuigen van Arnhem naar Drenthe toe deze week.

De oefening duurt tot 7 oktober. Het is ook voor het eerst in jaren dat de hele luchtmobiele brigade weer gezamenlijk optreedt.

 

Dat was niet mogelijk, omdat voortdurend één van de bataljons in het buitenland opereerde. Er is een paradropping bij vliegveld Hoogeveen en een actie met helikopters en infanteristen bij Havelte. In enkele gevallen komen de militairen onder vijandelijk vuur te liggen, waarbij oefenmunitie wordt gebruikt. Hoogtepunt van de oefening is woensdag, als er een gecombineerde 'aanval' door de lucht en over de grond wordt uitgevoerd op een denkbeeldig vliegveld op het TT-circuit bij Assen.

 

In twee golven worden dan parachutisten boven het circuit gedropt en komen gevechts- en transporthelikopters in actie, terwijl over de weg grondtroepen oprukken. ,,Het gaat om een heel realistisch maar ook complex scenario, omdat grondtroepen en helikoptereenheden geïntegreerd optreden'', aldus een defensiewoordvoerder.

 

Zie ook de website

Deel dit artikel