Bewoners Antillenflat komende maanden niet terug (Update)

Deel dit artikel
Leeuwarden - De eerste bewoners van de Antillenflat mochten woensdagochtend hun woning in om belangrijke spullen te pakken.

Na het instorten van delen van de gallerijen afgelopen maandag mocht er niemand meer de woning in. Woensdagochtend werd er toestemming gegeven aan de bewoners om, met een hoogwerker onder begeleiding van bouwvakkers en beveiligers, hun belangrijkste spullen uit de woningen te halen.

De bewoners hebben hiervoor een tijd toegewezen gekregen zodat iedereen aan de beurt kan komen. In totaal staan er vier hoogwerkers opgesteld aan, twee aan de voorkant en twee aan de achterzijde van de flat.

In de meeste gevallen kozen de bewoners eerst voor spullen als medicatie, betaalmiddelen en kleding. Ook werden er laptops, spelcomputers, sieraden en zelfs vissen meegenomen.

 

Update:

De bewoners van de Antillenflat hebben donderdag tijdens een bijeenkomst te horen gekregen dat ze sowieso de komende maanden nog niet terug kunnen keren naar hun woning.

De Leeuwarder Courant suggereerde woensdag dat de flat zou zijn opgegeven. Volgens burgemeester Ferd Crone is dit onjuist. Er wordt verwacht dat de flat uiteindelijk weer bewoonbaar zal zijn.

De flat en de directe omgeving zijn nog onveilig, onverwachtse dingen kunnen nog niet worden uitgeloten. Onderzoek zal verder moeten uitwijzen wat de mogelijkheden zijn.  

Het onderzoek gaat waarschijnlijk maanden duren, als er besloten wordt om het pand te herstellen zal dit ook nog lange tijd in beslag nemen.

De woningbouw heeft geregeld dat er voor bijna alle bewoners vanaf morgen tijdelijke huisvesting is. Met het toewijzen van de woningen wordt met diverse factoren rekening gehouden, zoals kinderen gezondheid, leeftijd enz. De huurlasten zullen ongeacht de woning niet hoger worden. Voor de kopers moet bekeken worden wat er mogelijk is met de hypoteek en of huur. Er wordt gehoopt om volgende week de woningen leeg te halen en de spullen naar de “nieuwe” woningen te brengen. De kosten voor het verhuizen worden door de Woningbouw op zich genomen. Voor de inrichting van deze woningen krijgt ieder huishouden een vergoeding van €2500.-.

De Frieslandbank geeft alle bewoners een tegemoetkoming voor de eerste levensbehoefte, €500.- voor éénpersoonshuishoudingen en €1000.- voor tweepersoonshuishoudingen. Bewoners die geen gebruik maken van de slaapplaatsen in het hotel krijgen daar bovenop nog eens €150.-. Dit zal vrijdag allemaal geregeld gaan worden.

Veel bewoners zitten nog met de vraag “hoe zij woensdag hun belangrijkste spullen uit hun woning hebben kunnen halen terwijl er duidelijk word gezegt dat het onveilig is. Onverantwoord wordt het genoemd”. Op deze vraag werd amper antwoord gegeven.

Gerrit Essing, Bewoner van het complex, mag iedere dag even naar binnen om zijn tien wurgslangen te voeren. Hij heeft vijf Boa's, vier Pythons en een Rattenslang. Allen hebben een lengte tussen de 1.20 en de 4.00 meter.

Deel dit artikel