Woningen gekraakt aan het Borneoplein (Video)

Deel dit artikel
Groningen - Aan het Borneoplein in de stad Groningen zijn tegen de avond 4 woningen gekraakt. De politie was met meerdere auto,s ter plaatse maar kon zonder enige ophef weer vertrekken.

De sfeer was gemoedelijk, ook kwamen een paar rappers even op de voorgrond.

De krakers hebben de volgende pers verklaring afgegeven. Vandaag zijn vier woningen gekraakt aan het Borneoplein. Deze woningen zijn eigendom van Lefier en stonden al geruime tijd leeg in afwachting van sloop. Het is de bedoeling van Lefier dat deze goed verhuurbare woningen plaats gaan maken voor stadsvilla's. Onder de naam prachtwijk/Vogelaarwijk heeft de Korrewegwijk sinds een aantal jaren te maken met wijkvernieuwing. Woningbouwverenigingen hebben hiermee volgens de krakers vrij spel gekregen en manifesteren zich als ordinaire projectontwikkelaars. Huurwoningen die ooit zijn neergezet met gemeenschapsgeld worden gesloopt of samengevoegd om ze te verkopen zonder dat hiervoor betaalbare woonruimte terugkomt in de wijk.

Het gemeleerde maken van de wijk wordt als excuus gebruikt om geld te verdienen met de afbraak van de sociale woningbouw. Niet in elke wijk worden er woningen gebouwd in verschillende prijscategorieen. Alleen in achterstandswijken moeten goedkope huurwoningen plaats maken voor dure koopwoningen. Op deze manier worden mensen met lagere inkomens verdeven uit hun wijk naar de uithoeken van de stad. De subsidie van de overheid zou beter gebruikt kunnen worden door de wijk op te knappen en het karakter van volkswijk te behouden. Woningbouwverenigingen als Lefier moeten stoppen de rol te spelen van projectontwikkelaar. Veel van de opgeleverde appartementen zoals in de Tasmantoren en de 'Kop van oost' zullen jarenlang te koop staan of niet verkocht worden, terwijl sociale huurwoningen per direct verhuurd kunnen worden op deze locaties. Lefier moet zich weer gaan richten op zijn kerntaak, het bouwen van betaalbare huurwoningen voor iedereen. De vier woningen waren door Lefier in beheer gegeven aan de antikraak organisatie Ad hoc leegstandbeheer. Lefier kiest ervoor om te betalen voor het bewaken van leegstaande woningen in plaats van mensen een tijdelijk huurcontract te bieden.

De rol van antikraak organisaties als leegstandbewaker en niet als tijdelijke gebruiker is wederom duidelijk volgens de krakers. Voor de kersverse bewoners heeft deze kraak meerdere voordelen. Ten eerste natuurlijk dat ze ergens kunnen wonen maar daarnaast kan ook weer eens aangekaart worden wat Lefier voor heeft met de stad Groningen. Kraker Jeroen: “Het ergert mij al tijden dat ik overal in de stad de sloophamer van Lefier hele blokken en flats met sociale huurwoningen zie wegvagen en dat er steevast dure woningen voor in de plaats komen. De stad is voor iedereen!”

RTVNoord tv

Deel dit artikel