Internationale oefening incidentenbestrijding op zee

Deel dit artikel
Eemshaven - Vandaag (woensdag 14 april ) voer Nederland, Denemarken en Duitsland onder de naam ‘DenGerNeth Exercise' een gecombineerde incidentbestrijdingsoefening uit op zee, ten noorden van de Eemshaven.

Tijdens de oefening worden door deze landen diverse oliebestrijdingsschepen en –middelen ingezet om een gesimuleerde olielozing op te ruimen.

Het Nederlandse Kustwachtvliegtuig verleent hierbij luchtondersteuning. Daarnaast wordt een van de deelnemende schepen gebruikt als incidentschip en naar de Eemshaven gesleept door de sleepboot van de Kustwacht. Tijdens de oefening staan de onderlinge samenwerking en communicatie centraal. Vanuit Nederland nemen de Nederlandse Kustwacht, Rijkswaterstaat, Groningen Seaports en een aantal commerciële bedrijven deel aan de oefening. Ook Duitsland en Denemarken sturen hun autoriteiten op het gebied van oliebestrijding.

Binnen het verdrag van BONN, waarin de landen rond de Noordzee samenwerken bij Incidentenbestrijding, hebben de drie “Waddenzee” landen een extra operationeel plan om het kwetsbare gebied zo goed mogelijk te beschermen. Jaarlijks organiseert één van de partijen een oefening. Duurde  tot 15:30

Deel dit artikel