Mee met de Reddingshondengroep Groningen (Video)

Deel dit artikel
Hoogezand - Vaste bezoekers van deze website lezen geregeld artikels over allemaal verschillende hulpdiensten zoals de brandweer, ambulance en de politie. Maar er is meer op hulpverleningsgebied.

De Reddingshondengroep Groningen is een vrij onbekende stichting met dertien leden. Afgelopen zondag heeft deze groep een succesvolle oefening gehouden in natuurgebied Meerwijck te Hoogezand.

Een verslaggever ging de hele dag mee voor een uitgebreide reportage over het werk van deze vrijwilligers.

Elke oefening of daadwerkelijke inzet start met het uitdelen van de kaarten. Deze plattegronden zijn ingedeeld in aparte gebieden. Elke groep speurt met een reddingshond een gebied af op mogelijk vermiste personen. Wanneer er een vermist persoon is gevonden, beloond de geleider zijn/haar hond, en heeft de tweede persoon de taak de basis in te lichten. Er werd zowel op levend, als op dood materiaal geoefend. Levend materiaal wil zeggen dat er een slachtoffer wordt verstopt in een gebied. Aan de honden de taak om dit slachtoffer op te sporen. Dood materiaal betekend dat iemand een zelf gefabriceerde thermosfles met gaten ophangt. Deze fles is gevuld met haren en kiezen. Omdat bij een dodelijk slachtoffer de haren en kiezen het langst goed blijven, is dit dus de beste manier om het vinden van dodelijke slachtoffers te oefenen. In tegenstelling tot politiehonden, hebben deze honden eerst geen ‘lucht’ nodig van de vermiste persoon, maar halen deze honden de geur van de betreffende persoon uit de lucht.

De Reddingshondengroep Groningen is compleet afhankelijk van giften, en eigen bijdragen. Zo koopt de groep hun eigen portofoons, beschermende kleding, GPS toestellen, en een boot, om ook op het water te kunnen trainen. Iedereen, van particulier tot overheid, kan een beroep doen op deze groep. Omdat het een vrijwilligersorganisatie is, vraagt men geen vergoeding voor hun diensten. Eigen vervoer is noodzakelijk omdat de trainingen op verschillende locaties plaatsvinden. Iedereen kan in principe reddingshonden geleider worden. Leeftijd en geslacht van de hond maakt niet uit, maar de groep ziet het liefst dat de honden al op jonge leeftijd beginnen. Zowel particulieren, als bedrijven kunnen de groep financieel steunen. Elke gift is welkom. Dit kan door uw gift storten op Rabobank 10.82.28.258 t.n.v. Stichting Reddingshondengroep Groningen.

Meer informatie kunt u vinden op; www.rhgg.info.

 

———————————————————————–

 

Ook is er in Groningen de Reddingshond.nl

Hondengeleiders met hun reddingshond uit Groningen Friesland en Drenthe. Deze Reddingshondengroep Groningen is sinds 1997 gevestigd in de stad Groningen en hebben daar ook hun uitrukbasis.

 

Deel dit artikel