Oorzaak dodelijke brand in Groningen is waarschijnlijk omgevallen lamp

Deel dit artikel
Groningen - De politie heeft maandag het onderzoek naar de brand in een studentenpand aan de Oude Ebbingestraat afgerond. De uitkomst van het onderzoek laat geen duidelijke oorzaak van de brand zien.

Warmteoverdracht door een lamp op een dekbed, op de eerste etage van het pand, ziet de politie als het meest aannemelijke scenario voor het ontstaan van de brand.

De brand greep vervolgens zeer snel om zich heen. De snelle ontwikkeling van de brand werd versterkt door openstaande deuren en de constructie van het pand. Daar hitte altijd omhoog gaat, breidde de brand zich uit naar boven in de richting van de tweede en de derde etage. De meeste bewoners werden gewekt door een brandalarm in het pand. Zij wisten het pand uit te komen.

Een mannelijke bewoner heeft nog geprobeerd het slapende 19-jarige slachtoffer op de derde etage te wekken en te redden. Dit lukte hem niet door stevige rookontwikkeling en de felle brand. Hij werd met behulp van de brandweer vanaf het dak van het pand in veiligheid gebracht. Het levenloze lichaam van de jonge vrouw werd later in het huis gevonden. Zij bleek aan de gevolgen van koolmonoxidevergiftiging en verstikking te zijn overleden.

Geen opzet en schuld.

De reconstructie van de brand laat geen duidelijke oorzaak van de brand zien. Het technische en tactische onderzoek wijst het scenario van de lamp op het dekbed als meest aannemelijke scenario aan. Wel staat vast dat de politie en het Openbaar Ministerie geen opzet of schuld zien bij de brand in het studentenhuis. Het onderzoek heeft geen verwijtbaarheid en onvoorzichtigheid bij bewoners en eigenaar van het pand aangetoond.

Beelden van 4 februari.

Deel dit artikel