Brandjes en onrust tijdens jaarwisseling in en rond Delfzijl

Deel dit artikel
Appingedam/Delfzijl - Hoewel het aantal brandmeldingen mee viel in tegenstelling tot andere jaren, is er toch veel onrust op de straten.

Omdat zowel de gemeente Appingedam als Delfzijl dit jaar geen brandplekken hebben aangewezen, werden veel van deze vuurtjes geblust en geruimd.

Om 22:00 uur reed brandweer Appingedam naar de Secretaris Holscherlaan om een vreugde vuur te doven. De omstanders stelden de aanwezigheid van de brandweer niet bepaald op prijs, hetgeen verbaal duidelijk kenbaar werd gemaakt. Ook vloog er geregeld vuurwerk in de richting van de brandweerlieden.

Op het Zeis in Delfzijl leek het aanvankelijk een gezellige bedoeling. Tot de politie besloot dat het feest hier lang genoeg had geduurd, werd de stemming aanzienlijk minder. De massaal toegestroomde agenten werden verbaal flink aangevallen en (zwaar) vuurwerk schoot richting de politievoertuigen en de agenten. De brandweer kon rekenen op een joel-concert terwijl het vuur werd gedoofd.

De jeugd in Farmsum had een vuurbult gemaakt tegen de stoplichten aan de Hogelandsterweg. Vanzelfsprekend werd ook hier de brandweer voor gewaarschuwd. De jeugd hier was allerminst vriendelijk en ook hier werd de brandweer bekogeld door vuurwerk. Ongeveer een half uur nadat de brandweer het vuur hier gedoofd had, werd een nog grotere vuurbult midden op de kruising ontstoken. De grote tractorbanden zorgden voor hevige rookontwikkeling waar automobilisten veel hinder van ondervonden. Tot grote onvrede van de jeugd kwam de politie terug naar deze plek en alarmeerde de brandweer. Toen het blusvoertuig van Delfzijl terplaatse kwam, liep de jeugd hier massaal op af. Men was niet van plan de brandweer werkruimte te geven en ondanks sommaties van de politie werd er vuurwerk gegooid richting de brandweer. Deze actie leidde tot de aanhouding van één jongere. De rest van de groep was het hier niet mee eens. Met behulp van het biketeam wist de politie de orde te handhaven. Ondertussen bluste de brandweer de het vuur en verwijderde gemeentewerkers de restanten.

Deel dit artikel