Herinneringsbeeld 150 jaar brandweer Rijssen-Holten onthuld

Deel dit artikel
Rijssen - Het jaar 2009 is een bijzonder jaar geweest voor de vrijwillige brandweer Rijssen-Holten. Een bijzonder jaar omdat herdacht werd dat de vrijwillige brandweer 150 jaar bestaan heeft. Reden dan ook om dit groots te vieren.

Het hele jaar stond in het teken van dit jubileum. Op de officiële receptie (5 juni) werd door het brandweerkorps een model van het herinneringsbeeld aangeboden aan de gemeenteraad en daarmee aan de hele bevolking. Als afsluiter van dit jaar van feestelijkheden heeft het brandweerkorps vanmiddag het bronzen beeld aangeboden aan de gemeenteraad. Het beeld staat op de hoek Rozengaarde/Kerkstraat. Waarnemend burgemeester Pieter van Veen gaf klokslag half vier het sein voor onthulling door middel van een sirene. Oud-leden Johan Heller en Albert van den Noort, en Carolien Kramer-Bonsing en Gerald Veldhuis, de jongste leden van het brandweerkorps, onthulden daarop het beeld.

Het beeld symboliseert 150-jaar Vrijwillige Brandweer door middel van een tijdlijn. Aan de ene zijde is een brandweerspuit afgebeeld zoals deze 150-jaar geleden het straatbeeld bepaalde. Aan de andere zijde is een brandweerauto afgebeeld zoals deze anno 2009 rondrijdt. De tijdslijn is een dunne bronzen plaat tussen deze twee afbeeldingen, welke weergeeft hoe snel de tijd gaat en hoe dicht bij het verleden is, maar ook dat we niet achterom moeten kijken.

Ook zijn door het ingenieuze ontwerp van beeldend kunstenaar Henk Roosink beide voertuigen met elkaar verbonden. Dit geeft aan dat we het verleden niet zomaar los kunnen laten ook al kijken we naar de toekomst en is te zien wanneer men het beeld van bovenaf bekijkt. De twee voertuigen zijn een geheel. De jubileumcommissie dankt de Kulturele Raad Rijssen, Rabobank Rijssen-Enter, de gemeente Rijssen-Holten en de brandweervrijwilligers voor het mogelijk maken van dit beeld.

Ter gelegenheid van de onthulling was de nieuwe tankautospuit van korps Holten aanwezig. Deze wagen wordt in Januari 2010 officieel in gebruik genomen.

Deel dit artikel