Ongeval gevaarlijke stoffen in de Efteling

Deel dit artikel
Kaatsheuvel - Dinsdagavond om 18:17 uur, werd de brandweer van Kaatsheuvel gealarmeerd voor een ongeval met gevaarlijke stoffen, aan de Eftelingsestraat bij Efteling Bosrijk in Kaatsheuvel.

Het betrof een incident met een jerrycan met waterstofperoxide. De brandweer van de Efteling was ook aanwezig.

De brandweer van Kaatsheuvel heeft uiteindelijk de waterstofperoxide verdund met water. De Officier van Dienst gaf rond half acht het incident meester. 

Waterstofperoxide is een verbinding van waterstof en zuurstof. Het waterstofperoxide molecuul heeft één zuurstofatoom meer dan het veel stabielere watermolecuul. De binding tussen de twee zuurstofatomen, de zogenaamde peroxidebinding, laat vrij makkelijk los, onder vorming van twee H-O radicalen.

Omdat deze radicalen makkelijk reageren met andere O radicalen (tot O2), of met andere stoffen onder vorming van nieuwe radicalen en zo een soort kettingreactie kunnen ontketenen, is een oplossing van waterstofperoxide uiterst reactief.

De brandweer heeft de waterstofperoxide opgelost met veel water. Daarmee was het gevaar geweken en kon iedereen weer retour richting de kazerne`s.

Deel dit artikel