Politie neemt (nep)wapens in beslag in Marum

Deel dit artikel
Marum - De politie heeft donderdagavond in Marum twee inwoners van die plaats aangehouden. De 53-jarige vrouw en de 19-jarige jongen hadden in twee woningen diverse (nep)wapens, waaronder een aantal slagwapens.

De 19-jarige zit nog vast. De politie zet het onderzoek voort. Stoerdoenerij Regiopolitie Groningen krijgt met enige regelmaat meldingen waarbij (nep) wapens een rol spelen. Veelal gaat het hierbij om neppistolen die niet van een echt vuurwapen te onderscheiden zijn. Deze neppistolen worden veelal gedragen of getoond uit stoerdoenerij of om bewust een strafbaar feit te plegen. Het bezitten van een nepwapen is strafbaar. Met de feestmaand december in aantocht waarschuwt de politie voor de aankoop van nepwapens door ouders.

Nepvuurwapens

Alle nepvuurwapens die voor afdreiging geschikt zijn en gelijkenissen vertonen met een echt vuurwapen zijn strafbaar. Naast de zogenaamde balletjespistolen gaat het ook om veel nepwapens die worden verkocht in felle kleuren. Door de wapens te verven krijgen ze de uitstraling van echte wapens. Het zien van een nepwapen levert vaak een sterk gevoel van onveiligheid op. Dat geldt zowel voor de zichtbaarheid van nepwapens in de publieke ruimte alsook op weblogs als hyves en youtube.

Balletjespistool

Een type neppistool dat de laatste jaren in opkomst is, is het zogenaamde balletjespistool. Met de pistolen -ook wel BB shotguns of airsoftwapen genoemd- worden kleine balletjes geschoten. Deze nepwapens zijn niet van echt te onderscheiden. Bovendien kan de kracht van het wapen dusdanig zijn dat ze door gebruik schade en ernstige verwondingen kunnen veroorzaken. Verkoop Veel nepvuurwapens worden illegaal op het internet te koop aangeboden. Regelmatig blijkt ook dat Nederlanders tijdens een vakantie een neppistool uit het buitenland meenemen als souvenir of cadeau. De politie krijgt ook af en toe meldingen dat echt lijkende wapens in winkels liggen of worden weggegeven als prijs bij kermissen. Onlangs stond een winkel in Groningen een hoeveelheid nepwapens af omdat deze teveel leken op echte pistolen.

Inbeslagname

De politie neemt nepwapens in beslag. Tegen de drager wordt proces-verbaal opgemaakt. Justitie bepaalt daarna wat er met de verdachte gebeurt. Het dragen van een neppistool levert een boete op die kan oplopen tot vele honderden euro’s. Daarnaast krijgt degene die in het bezit is van een nepwapen in veel gevallen een strafblad. (Politie persbericht)

Deel dit artikel