Nu op 112nederland.nl | Walvis aangespoeld op Ameland

Deel dit artikel
Ameland - Op het strand van Ameland ligt een walvis. Het dode dier werd vanmorgen gespot in het Westgat en is door de Compaen van sleep- en bergingsbedrijf Veltman naar het Suudwest aan de wadkant bij Hollum gesleept.

Het is zeer waarschijnlijk een jonge bultrug, maar dat kunnen de deskundigen pas echt determineren als ze de bek van het dier hebben gezien.

De walvis ligt deels onder water en zal pas vanmiddag droog komen te liggen. Het exemplaar is een meter of zeven lang. De huid is beschadigd en de buik opgezwollen. Wie tegen de wind in staat ruikt de ontbindingslucht van het dier. Een dode walvis vormt zoveel gassen dat hij kan ontploffen. Directeur van Natuurcentrum Ameland Joop de Jong wil het skelet wel in zijn museum. Het Natuurcentrum heeft nog geen bultrug in de collectie. Het kadaver staat onder politiebewaking omdat gemeente Ameland wil voorkomen dat de baleinen uit de bek worden gestolen. In 1997 strandden vier potvissen. Jutters zetten een zaag in de onderkaak van een van de dieren en namen de trofee mee. Dat wil Ameland deze keer voorkomen. In de namiddag ligt de walvis op het droge. Morgen wordt het dier onderzocht en uitgebeend. Deskundigen van Naturalis in Leiden komen daarvoor naar Ameland. Dan wordt ook duidelijk of het om een mannetje of een vrouwtje gaat.

Deel dit artikel