Gezamenlijke oefening brandweer Kollum en Grijpskerk

Deel dit artikel
Munnekezijl - Dinsdagavond werd een gezamenlijke brandoefening gehouden door de brandweer van Kollum en Grijpskerk. Als buurkorpsen, met een provinciegrens er tussen, was deze oefening zeer zinvol.

In de praktijk kan het voorkomen dat er gezamenlijk een inzet plaats vind bij een calamiteit. De regio Munnekezijl word bij een brand of calamiteit als eerste door het korps Grijpskerk geholpen. Mocht daarbij assistentie nodig zijn van nog een korps, dan zullen de brandweerlieden van Kollum ook ter plaatse komen.

Zo werd op 16 januari 2009 gezamenlijk nog een woningbrand bestreden in Warfstermolen. Op de oefening van dinsdagavond werd een brand gestimuleerd in het pand van Mechanisatiebedrijf Geertsma aan de Olde Borchweg in Munnekezijl. Ter plaatse bleek de brand te woeden achterin het complex, wat zorgde voor veel rookontwikkeling. Ook waren er een vijftal slachtoffers welke uit de verstikkende rook moesten worden gered. Nadat de eerste vier slachtoffers naar buiten waren gebracht werd de laatste bekneld aangetroffen onder een hooipers. Met en hydraulische spreider werd het landbouwwerktuig iets opgetild waardoor de gewonde kon worden bevrijd. Nadat de brand was geblust kwam aan de oefening een einde. Bij de oefening werd vooral gelet op de samenwerking en communicatie tussen de twee korpsen. Opvallend was dat de doorschakeling van de meldkamers in Groningen en Friesland vrij lang duurde. Verder verliep de oefening en communicatie vlekkeloos en was dan ook zeer geslaagd. (www.rtvnof.nl)

Deel dit artikel