Brandweer wedstrijden in Zuidlaren

Deel dit artikel
Zuidlaren - De brandweerwedstrijd in Zuidlaren betreft de 1e ronde gewestelijke toets klasse 112. De organisatie is in handen van het Algemeen Brandweer Wedstrijd Comité, met medewerking van de brandweer Zuidlaren.

Aan deze toets/wedstrijd doen 8 ploegen mee.

Gegevens wedstrijdobject en het incident.
De wedstrijd speelt zich af bij een voormalige gagrage bedrijf, nu eigendom van Projectontwikkelaar De Groot uit Zuidlaren, aan de Koningsstraat te Zuidlaren.

In het leegstaande pand vindt illegale bewoning plaats. De “bewoners” maken heel efficiënt gebruik van de ruimten en hebben een amateur wietkwekerij ingericht. Bij deze kweekpraktijken gaat het om €€ en genot en niet om veiligheid.
Door het illegale aftapen van elektra is er kortsluiting ontstaan in de oude meterkast. Hierdoor is brand in de aanwezige rommel en in de meterkast ontstaan.

De “bewoner” Jean Pierre heeft de brandweer gebeld en koos vervolgens het hazenpad. Onderweg viel hij door een glazen dakopstand en kwam op een lager gelegen zolder terecht. In de val werd hij met zijn been gespiest aan een stang die aanwezig was tussen de diverse sloop onderdelen.  Frederiek de andere “bewoner” kwam er achter dat de bovenwoning vol kwam te staan met rook en wilde via de trap naar beneden. Dit ging niet omdat in de hal de brand was. Zij wilde via het dak haar hazenpad kiezen.

Wijze van aanpak (volgens de jury)
Na het inwinnen van informatie bij de alarmcentrale zal de brandweer het incident moeten bestrijden. 
Ter plaatse zal een grondige buitenverkenning i.v.m. een leeg staand bedrijfsgebouw uitgevoerd moeten worden.
Hierbij zal een rook-stroming-temperatuur-vlammen (RSTV) scan, een bereikbaarheidskaart of een bouwkundige tekening en informatie over de aanwezige stoffen en personen van groot belang zijn.
De persoon op het dak kan voor de eerste informatie zorgen maar wil het liefst direct weg want zij ziet de bui al hangen.

Omdat Jean-Pierre nog binnen moet zijn zal de brandweer moeten kiezen voor een binnenaanval. Hierbij zal men uiterst voorzichtig te werk moeten gaan.
De vuurhaard in de hal/meterkast zal bestreden moeten worden.
Als men bij de redding van Frederiek van het dak iets verder gekeken had zag men een kapotte ruit. Daaronder ligt ook glas en dat is een aanwijzing dat er iets is gebeurt. De gespieste Jean – Pierre komt na een tijdje weer bij en wil graag bevrijd worden. Dit kan als de brand onder controle is en met een hulpverleningsschaar onder begeleiding van de ambulance medewerkers.
Jean-Pierre is met ernstig been letsel naar het Wilhelmina ziekenhuis in Assen gebracht. Frederiek is door de politie meegenomen naar het bureau

 

Uitslag en prijsuitreiking.

Door burgemeester, dhr. F. van Zuilen van de gemeente Tynaarlo, is na afloop van de wedstrijden in café restaurant “Sprookjeshof” te Zuidlaren de uitslag bekend gemaakt en zijn de prijzen uitgereikt.

De groep van Zeist 3 is eerst geworden met 1486 punten.
De groep van Maarseveen-Tienhoven is met 1408 punten nummer twee geworden
Deze ploegen spelen de 2e ronde van de gewestelijke wedstrijd op 27 juni in Heusden (Braband Noord).
De groep van Langbroek is met 1296 punten nummer drie geworden.
Deze ploeg speelt de 2e ronde van de gewestelijke wedstrijd op 27 juni in Woudenberg (Utrecht)

De volledige uitslag:
1.    Groep Zeist 3                1486 punten   
2.    Groep Maarseveen-Tienhoven 2    1408 punten
3.    Groep Langbroek            1296 punten
4.    Groep Lemmer                1258 punten    
5.    Groep Meerkerk 2            1184 punten   
6.    Groep Veenhuizen 2            1176 punten
7.    Groep Diever                1068 punten
8.    Groep Vries                1058 punten    regl. 1 (brand niet geblust)

www.abwc.nl   

Deel dit artikel