Brandweerwedstrijden in Bedum geslaagd (Video)

Deel dit artikel
Bedum - Zaterdag 9 mei werd in Bedum de Provinciale brandweer vaardigheidstoets gehouden in de klasse TAS HD. 11 korpsen/blusgroepen streden om de hoogste eer.

Wat was de opdracht: er werd brandgemeld vanaf het object “BVB”, Verbindingsweg 18 te Bedum.

Dit pand wordt gebruikt als kamerverhuur voor oost Europese werknemers, welke werkzaam zijn in de landbouw.

Als de brandweer uitruk naar het object wordt na vragen aan de AC maar weinig informatie gegeven, alleen dat de brandweer opgevangen wordt door een buitenlands (Pools) sprekende  man.

Bij aankomst van de brandweer komt de man het pand uit met een brandende magnetron in zijn handen en roept “feuer”, en enige (Poolse) kreten, hij probeert de aandacht te krijgen voor zijn brandende en rokende magnetron, deze wordt dan ook snel geblust.

Voor het pand staat een grote trampoline waar enige kinderen op spelen, deze kinderen gaan na het vragen van de brandweer zich te willen verwijderen snel in veiligheid.

De man kan geen woord Nederlands en de brandweer schiet dan ook niet veel met hem op, na inzet van de 1e ploeg komt de bedrijfsdeskundige ter plaatse, hij kan de situatie en indeling aangeven hoe het er ongeveer een jaar geleden van binnen uitzag.

Na enig tekenwerk op straat wordt redelijk duidelijk hoe het pand er ongeveer uit moet zien.

Na verkenning blijkt beneden niets aan de hand te zijn en de brand boven te zitten, er zitten 2 trappen in, 1 vlak bij de ingang, maar boven gekomen blijkt een deur te zitten en vergrendeld te zijn, na verdere verkenning treft men achter in het pand een 2e trap aan, als men boven komt volgt men een gang die om enige kamers leid, in de eerste kamer die open is treft men niemand aan, als men verder verkent komt men 2 deuren naast elkaar tegen waar in beide kamers een zich brandhaard bevind, ook bevinden zich hier de slachtoffers.

Ook dit zijn Polen, bij het redden van het eerste slachtoffer vraagt hij dan ook steeds in veel gebaren aan de brandweer naar zijn vriend Flipsky.

Tegenover die kamers bevind zich ook de deur van de eerste trap, als deze wordt geopend kan men het slachtoffer snel naar beneden brengen en ook de 2e straal inzetten, op zoek naar het 2e slachtoffer en deze, onder dekking van een straal, in veiligheid brengen.

Daarna de brand afblussen en ventileren/naverkennen, en inpakken.

Het pand overdragen aan de politie, einde oefening.

Op de 3e plaats eindigde de ploeg van Eemsmond  2 (blusploeg Usquert)  1430  punten

Op de 2e plaats eindigde de ploeg van AVEBE TAK                          1490  punten

Op de 1e plaats eindigde de ploeg van Winschoten,                                     1500  punten

De nummers 1 en 2 mogen hun krachten gaan meten op de gewestelijke vaardigheidstoets op 20 juni in het Friese Balk.

De nummer 3 mag voor haar gewestelijke vaardigheidstoets op 13 juni aantreden in het Gelderse Putten.

Het was een zeer geslaagde vaardigheidstoets en we bedanken de gemeente en de Bedumer brandweer dan ook voor de organisatie. Zie ook

Deel dit artikel