Brandweerwedstrijden op de vliegbasis Leeuwarden (video)

Deel dit artikel
Leeuwarden - Zaterdag stond de vliegbasis in Leeuwarden geheel in het teken van de provinciale Tas-Hd vaardigheidstoetsen.

Elf brandweerkorpsen deden aan de wedstrijd mee waaronder uit onze regio korps De Westereen en Burgum. Het was voor de Koninklijke Luchtmacht een grote eer om gastheer te zijn geweest van deze vaardigheidstoetsen. Het imago van de vaardigheidstoetsen is er ook één die past bij het motto van ons als Luchtmacht: één team één taak, aldus de Basiscommandant vliegbasis Leeuwarden Kolonel A. den Drijver. De brandweer ging tijdens dit evenement als één team de strijd aan met de door het organiserende korps gesimuleerde brand. 112nederland.nl reisde mee af naar Leeuwaren en volgde korps De Westereen gedurende het hele progamma. Na het aanmelden bij de wacht was er nog tijd genoeg voor een kopje koffie in de kantine van de grote brandweerkazerne ‘Anrea’. Hierna was er gelegenheid voor de wedstrijdploeg en de genodigde gasten om een SAR helikopter, een crashtender en een F16 straaljager van dichtbij te bekijken. Na een mooie groepsfoto bij de F16 kon de oefening beginnen. Een medewerker van een energiebedrijf was bezig op het terrein om een elektrisch kabel op te graven. Tijdens de graafwerkzaamheden werd een mortiergranaat gevonden welke door de medewerker naar een gebouw werd gebracht. De explosieve opruimingsdienst vond het noodzakelijk om de brandweer ter plaatse te laten komen. Net als de brandweer was gearriveerd explodeerde het projectiel met een luidde knal. In het gebouw brak vervolgens brand uit en waren twee slachtoffers vermist. Voor de brandweer de taak om de slachtoffers in veiligheid te brengen en de brand te blussen. Tijdens de oefening werd alles door de juryleden scherp in de gaten gehouden, zoals het handelen van de bevelvoerder, waterploeg, aanvalsploeg en de pompbediende. Korps de Westereen had al snel één slachtoffer gevonden, welke opgevangen werd door het ambulancepersoneel. Het tweede slachtoffer werd helaas niet binnen het gestelde tijdsbestek gevonden. De oefening werd gade geslagen door burgemeester A. Aalberts van de gemeente Dantumadiel en vele toeschouwers. In een legertent was via camera’s precies te volgen wat er in het gebouw afspeelde. Uiteindelijk werd het korps De Westereen 10de bij deze wedstrijden met 1276 punten. De prijsuitreiking werd gedaan door de Basiscommandant vliegbasis Leeuwarden Kolonel A. den Drijver. De eerste prijs ging naar Korps Wommels met 1650 punten. De blusgroep uit Burgum behaalde uiteindelijk de achtste plaats met 1378 punten.

De uitslag: 1- Groep Wommels – 1650 punten 2- Groep Workum – 1542 punten 3- Groep Nieuwehorne – 1532 punten 4- Groep Jubbega – 1500 punten 5- Groep Heerenveen – 1484 punten 6- Groep Ureterp – 1454 punten 7- Groep Philips Drachten – 1388 punten 8- Groep Burgum – 1378 punten 9- Groep M.M.C. Veenhuizen – 1368 punten 10- Groep De Westereen – 1276 punten 11- Groep Harlingen – 1254 punten (www.rtvnof.nl)

Deel dit artikel