Uitreiking legpenningen voor helden`die meisje redden`

Deel dit artikel
Groningen - Maandagmiddag reikte burgemeester Jacq. Wallage twee bronzen legpenningen van de Stichting Carnegie Heldenfonds uit aan de heren J.H. van Noord en P.E. Winkel. Daarnaast kregen beide heren een “loffelijk getuigschrift”, een bewijs van moedig gedrag.

De heer J.H.van Noord en de heer P.E. Winkel kregen de bronzen legpenning van de Stichting Carnegie Heldenfonds uit handen van burgemeester Jacq. Wallage, omdat zij op vrijdag 19 september 2008, met gevaar voor eigen leven, een jonge vrouw hebben gered uit het water bij de H.N. Werkmanbrug in Groningen.

Het slachtoffer fietste langs het Verbindingskanaal toen zij plotseling onwel werd en bewusteloos het water in gleed. Beide heren zagen het gebeuren en sprongen haar na. Met hulp van omstanders haalden zij het slachtoffer uit het water en redden haar zo het leven.

 

(De Stichting Carnegie Heldenfonds werd op 26 juni 1911 in Nederland opgericht met als doel; het onderscheiden of belonen van personen die met gevaar voor eigen leven iemand gered hebben of ernstige pogingen daartoe hebben gedaan. Met ingang van 2005 is het bovendien mogelijk om aan personen die ‘met gevaar voor eigen lijf en goed voor anderen in de bres zijn gesprongen’ een bronzen legpenning toe te kennen. Het Fonds ontleent haar naam aan de stichter Andrew Carnegie. De Commissaris van de Koningin in de provincie Zuid-Holland is voorzitter van het Fonds.)

Deel dit artikel