Schiermonnikoog heeft weer stroom

Deel dit artikel
Anjum (Fr.) - Een deel van Noordoost-friesland is zondagavond net voor de klok van 12 uur zonder stroom komen zitten.

Het betreft het gebeid ten oosten van Dokkum waaronder Anjum, Oosternijkerk, Metslawier, Ee en Engwierum. Ook Schiermonnikoog en Lauwersoog had last. Door dat de stroom uitviel werd automatisch de overdruk afgefakkeld bij de Gaswinningsput bij Oostmahorn.

Dat gebeurd vanwege de veiligheid. Door de enorme rode gloed werd zelfs door iemand de brandweer gealarmeerd omdat vermoed werd dat er in Esonstad brand was uitgebroken.

De brandweer van Anjum en de Hoogwerker van Dokkum kwam ter plaatse, maar kon al snel weer terug keren. Intussen werd door medewerkers van de Nuon gezocht naar de oorzaak van de stroom storing.

Bij aankomst bij het regelstation aan de Skanserwei bij Anjum werd dit al snel duidelijk. Uit het gebouw kwam veel rook vrij. De brandweer, net terug uit Oostmahorn, kon gelijk door rijden naar deze locatie. Bij aankomst kon de brand niet gelijk bestreden worden. Omdat de elektrische spanning nog niet in het pand was afgesloten was het voor de brandweer niet verantwoord om naar binnen te gaan. In het regelstation in Dokkum werd de spanning er afgehaald.

Hierdoor moet ook Schiermonnikoog en Lauwersoog het zonder elektriciteit stellen. De brandweer kon nu samen met een medewerker van de Nuon het gebouw betreden. Het pand bleek vol met rook te staan. Er bleek drie grote regelkasten in brand te staan. Door de hitte waren zelfs gaten ontstaan in de ijzeren kasten. De brand werd vakkundig met een CO2-blustoestel geblust. Het is nog niet bekend hoe groot de schade in het regelstation is. Inmiddels heeft iedereen weer stroom.

 

Telegraaf

TvNoord

 

OmropFryslan

Deel dit artikel