Grote regionale brandweeroefening in Burgum

Deel dit artikel
Burgum - Woensdag- en donderdagavond was het oude politiebureau aan de Mr. W.M. Oppedijk van Veenweg in Burgum, het toneel van een grote brandweeroefening.

Vanaf 19.00 uur namen per keer 6 korpsen deel aan de oefening. De oefening betrof een zeer grote brand in het kantoorgebouw. Voor het blussen van de brand en een viertal vermisten in veiligheid brengen, werden 4 korpsen ingezet. Dit waren woensdagavond de blusgroepen uit Kollum, Surhuisterveen, Ternaard, en Dokkum. Donderdagavond waren de korpsen uit Anjum, Menaldum, Hallum en Damwoude aan de beurt. Bij aankomst van de eerste brandweerkorpsen was de brand al uitslaand en stond het gebouw vol rook. Ook werden er vier mensen in het pand vermist. Het oude politiebureau moest door de brandweer geheel worden doorzocht. Door goede samenwerking tussen de verschillende blusgroepen werden de lotusslachtoffers al snel gevonden. De vele deuren, kamers, gangen, trappen, kelders en de dichte rook bemoeilijkte de reddingsactie. Tegelijkertijd werd de brand zo veel mogelijk bestreden om uitbreiding te voorkomen.

Om over voldoende bluswater te beschikken werd de eerste oefenavond de dompelpomp van het korps Buitenpost ingezet en de tweede avond werd gebruik gemaakt zo’n zelfde pomp van het korps Harlingen. De dompelpomp verzorgt groot watertransport via zeer dikke brandslangen. Deze worden al rijdend uit de container getrokken waardoor vrij snel, veel water uit een dichtbij zijnd kanaal of vaart naar de brand kan worden getransporteerd. Bij deze oefening werd het water uit het Prinses Margrietkanaal gepompt en was ongeveer 400 meter slang nodig. Om deze zware brandslangen weer op te ruimen werd de hulp ingeroepen van de korpsen uit Sneek en Grou, welke hiervoor over speciaal materiaal beschikken.

Niet alleen voor de blusgroepen was de oefening leerzaam, maar ook voor de officier van dienst en de bevelvoerders. Belangrijk was op de correctie manier leiding geven volgens de procedures. Ook de samenwerking en communicatie tussen de verschillende eenheden kwam hierbij aan bod. Na afloop van de geslaagde oefening vond een nabespreking plaats met alle deelnemers in Restaurant  ‘De Pleats’ in Burgum.

Met dank aan: www.rtvnof.nl

Deel dit artikel