Twee auto`s door trein geschept nabij Buitenpost

Deel dit artikel
Buitenpost / Zuidhorn - Woensdagmorgen is een vrouw gewond geraakt bij een complex ongeval, op de spoorwegovergang op het Oost (N355) tussen Zuidhorn en Buitenpost.

Bij het ongeval waren twee auto’s en de juist naderende trein betrokken. Volgens meerdere getuigen negeerde de bestuurster van de rode auto de gesloten slagbomen en de rode lichten, welke aangaf dat de trein naderde. Via de ventweg probeerde ze tussen de bomen door te slalommen. Dit ging mis en kwam tot stilstand tegen een paal. De bestuurster stapte snel uit en nam haar kind mee uit de auto, omdat de achterkant van haar voertuig nog op het spoor stond. Medewerkers van prorail waren in de nabijheid aan het werk en zagen wat er gebeurde. Door de zwaaien naar de machinist van de trein probeerden ze hem te doen stoppen. Of de machinist niet goed oplette of dat de trein al te veel snelheid had is niet bekend, maar de trein verminderde geen snelheid. Een juist naderende vrouw in de grijze auto zag de zwaaiende medewerkers staan en dacht dat het voor haar bedoeld was en door kon rijden. Juist op het moment dat deze auto het spoor passeert schept de trein het de auto aan de achterzijde en werpt deze ruw terug de weg op. Vervolgend schept de trein de rode auto ook aan de achterzijde. De trein is na ongeveer 150 meter tot stilstand gekomen.

De bestuurderster van de grijze auto raakte bekneld in het voertuig. Hierop kwam de brandweer van Buitenpost en een ambulance met spoed ter plaatse om eerste hulp te verlenen. Nadat de zijkant van haar auto door de brandweer was verwijderd, kon ze uit haar benarde positie worden bevrijd. Het slachtoffer is met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis. Het treinverkeer tussen Groningen – Leeuwarden kwam door het ongeval geheel stil te liggen.

Het verkeer op de drukke doorgaande weg werd door de politie omgeleid. Door dat de trein op het spoor stil stond werden automatisch de spoorbomen op de overgang van de Trekweg ook gesloten. Daar werd het verkeer door de politie over het spoor begeleid. Bureau Verkeersongevallen Analyse van politie Fryslân heeft een onderzoek ingesteld naar de precieze toedracht.

Mediapublicatie: Dvhn & Rtv Noord.

 

Telegraaf en blz 3 telegraaf

Deel dit artikel