Deel waterwegen in en om Winsum vervuild met diesel

Deel dit artikel
Winsum - Vanmiddag om 12:25 uur werd brandweer Groningen opgepiept om naar Winsum te gaan en oliebooms mee te nemen. Ze moesten zijn aan de Schouwerzijlsterweg, daar zou verontreiniging van het oppervlakte water zijn.

Ter plaatse werden ze opgevangen door iemand van Waterschap Noorderzijlvest. Daar werd duidelijk dat er een jerrycan met diesel in het water was gevallen. De brandweer legde een oilboom neer om verspreiding te voorkomen.

Volgens de man van het Waterschap was er bij de Werf in Winsum ook een flinke hoeveelheid diesel waargenomen. Hierop werd er nog een wagen met extra oliebomen vanuit Groningen gestuurd. Met behulp van een boot werd het Winsumerdiep ter hoogte van de spoorbrug afgesloten met een oilboom om verdere verspreiding door het dorp te voorkomen.

De jerrycan met diesel is aan de Trekweg naar Onderdendam net buiten Winsum tussen wal en schip geraakt. Het zou gaan om ongeveer 30 liter diesel. Het bedrijf die dit veroorzaakt heeft is in Winsum aan het baggeren ter hoogte van de Brake. Dit bleek gistermiddag al gebeurd te zijn en is meteen gemeld aan het waterschap. Deze had het nog niet aan de instantie doorgegeven die er over gaat. Later op de avond werd er nog gekeken door de politie, maar toen bleek het allemaal mee te vallen. Dat bleek toch anders te zijn.

Een groot deel van de waterwegen om Winsum is nu vervuild met diesel. De milieudienst Groningen is met een wagen ter plaatse om de diesel van het water te halen. In een deel van Winsum hangt een penetrante diesel lucht. De diesel vlek zou ongeveer 6,5 kilometer lang zijn. Hoelang het duurt voordat alle diesel is opgeruimd is niet bekend, dit kan wel enkele dagen duren.

Deel dit artikel