Evacuatie bij grote brand in zorgflat Platinalaan(Video)

Deel dit artikel
Groningen - Bij een brand in een flat aan de Platinalaan in Groningen zijn enkele bewoners gewond geraakt. In totaal acht mensen zijn met ademhalingsklachten behandeld.

 Drie van hen zijn overgebracht naar ziekenhuizen en vijf personen zijn door ambulancepersoneel ter plaatse onderzocht en behandeld.

De brand brak om even voor 17.30 uur uit. Door onbekende oorzaak heeft een scootmobiel vlam gevat die op de gallerij van de vierde etage geparkeerd stond. De brand breidde zich snel uit over de gallerij en ging gepaard met veel rookontwikkeling. Op het moment dat de brand uitbrak waren veel mensen (veelal ouderen) thuis. Sommige mensen konden door de hevige rook hun woning niet meer verlaten.

De hulpdiensten rukten na de meldingen massaal uit. Bij aankomst werd door politie en brandweer onmiddelijk gestart met redding en evacuatie. De brandweer wist de ingesloten bewoners uit hun woningen te bevrijden. Het vuur was na een half uur onder controle.

Ongeveer vijftig bewoners werden in verband met de brand tijdelijk opgevangen in een nabijgelegen verzorgingshuis. Uiteindelijk kunnen achtendertig mensen in ieder geval de komende nacht niet in hun appartement doorbrengen. De meesten van hen overnachten bij familie. Enkele bewoners logeren in een hotel in Groningen. De appartementen die als gevolg van de brand tijdelijk niet bewoond kunnen worden, zijn afgesloten en worden bewaakt door de politie.

Om ongeruste familieleden op de hoogte te houden werd een tijdelijk informatienummer geopend. Omdat het aantal telefoontjes in de loop van de avond snel afnam, is het nummer inmiddels niet meer in gebruik.

De brandweer heeft bij de brandbestrijding en redding drie tankautospuiten en een autoladder en een hoogwerker ingezet. Acht ambulances zijn ingezet voor de medische hulpverlening.(brandweergroningen.nl)

 


Beelden vanaf 22:00 uur op Tv Noord Nieuws. Ook vrijdag meer beelden.

Zie ook Telegraaf en DvhN

 

en blz. 8 De Telegraaf.

Deel dit artikel