Brandweer Veendam test `Blusbom`

Deel dit artikel
Wijster/ Veendam - Vorige week zaterdagmiddag heeft de brandweer van Veendam een test gedaan met een 'blusbom'. De test werd in het Brandweer oefencentrum in Wijster uitgevoerd.

Deze blusbom heeft als resultaat dat de brand enorm afkoelt, waardoor gevaarlijke flashover's niet of minder snel voorkomen. Als voorbeeld kan de brand in 'De Punt' genomen worden, waar drie brandweerlieden door een flashover verrast zijn. Korpsen die het al gebruiken zijn oa de brandweer van Nijmegen en Lisse.

(http://112bollenstreek.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=1325:21-10-hoogte-assistentie-simon-emtinckstraat-noordwijkerhout&catid=68:oktober-08&Itemid=278).

Brandweer van Veendam zal dan het eerste korps zijn in de provincie Groningen, die het gaat gebruiken. Bij ontsteking van dit blusmiddel komt er een aerosol vrij die een reactie aangaat met de vlam, hierdoor zal de vlam snel minderen of doven. Hierdoor zal de hitte in de betreffende ruimte snel verminderen. In het filmpje was de ruimte tijdens de brand 450 graden (gemeten van buiten met een warmtebeeldcamera) en na activering van de 'blusbom' daalde de temperatuur naar 150 graden. Door de daling van de temperatuur zal een flashover niet meer mogelijk zijn. Een blusbom is goed voor een ruimte van 60 kubieke meter. Het is mogelijk om meerdere blusbommen in een grotere ruimte tot ontsteking te brengen.

Zie ook de site van de leverancier: http://www.dspa.nl/.

Deel dit artikel