Brandweer rayon West oefent in Marnehuizen

Deel dit artikel
Lauwersoog - Alle brandweerkorpsen van rayon West-Groningen hebben afgelopen week een grote oefening gehouden op de Willem Lodewijk van Nassaukazerne in het oefendorp Marnehuizen.

Het dorp telt 122 objecten waaronder een groot aantal huizen, een stuk spoorweg met een station, een gemeentehuis, bank, supermarkt, tankstation, loodsen en een ondergronds rioolstelsel. Militairen kunnen in het oefendorp realistisch trainen maar dat geld ook voor de brandweer. In het dorp werden van maandag tot vrijdag op 5 verschillende locaties oefening gehouden. De konden op die manier van de ene oefening naar de andere, zodat alle korpsleden alles mee konden maken. Zo was een auto aangereden door een zware tank. De bestuurder van de auto was hierdoor overleden, de bestuurder van de tank was zwaar gewond. Deze moest door de brandweer uit zijn voertuig gehaald worden. Via een luik boven op de tank werd het slachtoffer er uit gehaald.

Ook werd een waterongeval in scène gezet. Een auto had een fietser geschept en vervolgens te water gereden. De fietsster werd door de brandweer lieden uit het water gehaald, waarna een duiker opzoek ging naar overige slachtoffers, zoals de bestuurder van de auto.

Bij de benzinepomp in de Marnehuizen was een tankauto door een ongeval lek geraakt. Ook hierbij was een slachtoffer gevallen. Voor de brandweer de taak het lek te dichten en het slachtoffer veilig bij het lek weg te halen.

Ook was er nog een oefening met een bus. Deze stond in de garage in brand. Bij het ter plaatse komen van de brandweer bleek de bus vol rook te staan en was er tot overmaat van ramp ook nog een personenauto achterop geknald. De korpsleden hebben de slachtoffers bevrijd en het vuur geblust.

Voor de brandweerlieden van rayon west werd de tweejaarlijkse ‘manschappenweek’ zeer leerzaam. 112 Groningen was vrijdagmiddag aanwezig voor een kijkje bij deze oefening. Onze dank gaat uit naar de brandweer voor de gastvrijheid en voor het exclusieve kijkje op deze unieke locatie.  

Met dank aan: www.rtvnof.nl.

Deel dit artikel