Oude doos: een jaar na grote brand Eemshaven(+Video)

Deel dit artikel
Eemshaven - 31-07-2007 Omstreeks 05:30uur vandaag precies een jaar geleden werd er een brand gemeld in een loods aan de Eemshornweg te Eemshaven. Deze melding was het begin van een brand die nog dagen zou gaan aanhouden. Er werden in totaal zes loodsen verwoest. 70 brandweermensen zijn in touw geweest. Een jaar na dato liggen de afvalbulten die in de loodsen lagen opgeslagen nog steeds op het terrein.

Omstreeks 05:30uur werd het brandweerkorps Eemsmond 1 opgeroepen voor een loodsbrand aan de Eemshornweg te Eemshaven. Bij aankomst van de eerste brandweereenheden werd er gelijk opgeschaald naar grote brand. Hierdoor zijn meerdere korpsen uit de omgeving opgeroepen. De vlammen sloegen toen al uit het dak van één van de loodsen. Dit zorgde voor hevige rook ontwikkeling. Doordat er een sterke noordwestelijke wind stond breidde het vuur zich razendsnel uit naar drie naastgelegen loodsen. Hierom werd er om 06:00 uur opgeschaald naar zeer grote brand. De rook trok dan weliswaar richting de eems. Maar mensen die last hadden van de rook, werden geadviseerd om ramen en deuren dicht te houden. De N33 tussen Spijk en de Eemshaven is ook wegens de rook afgesloten geweest, en de eerste oversteek van de veerdienst vanuit de Eemshaven is uitgesteld. Om 08:12 werd het sein brandmeester gegeven, en waren er vier loodsen door de brand verwoest, en deels ingestort.

De rookontwikkeling was ook afgenomen. Het sein brandmeester werd even na tien uur alweer ingetrokken. Op sommige plaatsen was het vuur weer opgelaaid, en was een vijfde loods gaan branden. Om 10:30 uur werd er besloten om een peloton op te roepen. Er werden vijf brandweerkorpsen uit de regio Groningen opgeroepen. Dit peloton ging zich over het afblussen van de vier opslagloodsen ontfermen. De aanwezige brandweerploegen gingen aan de slag met het blussen van de vijfde loods en het voorkomen van uitbreiding naar de zesde loods. Om te kunnen blussen vanaf de waterkant werd er een blusboot vanuit de Duitse plaats Emden gehaald. 14 januari 2008 werd er bekend gemaakt dat het onderzoek naar de brand bij het bedrijf Veem en Factor was afgerond. Doordat de brand zo groot in omvang was, is er niet meer te achterhalen wat de oorzaak geweest is. Broei zou een mogelijke oorzaak geweest kunnen zijn, maar dit is niet met zekerheid te zeggen. Het horen van betrokkenen heeft ook niet veel opgeleverd voor de oorzaak van de brand. De volgende korpsen zijn ingezet bij de brandbestrijding: Eemsmond 1 en 2, Bierum, Delfzijl, Bedum, Hoogezand-Sappemeer, Harkstede, Veendam en Haren. Ook is een blusboot van de havendienst ingezet, alsmede een blusboot uit Duitsland. Vanuit Groningen en Delfzijl is ondersteunend brandweermaterieel aangevoerd. De brandweer van Loppersum heeft in de ochtenduren een meetploeg ingezet. In totaal zijn ongeveer 70 brandweermensen in touw bij de bestrijding van de enorme brand. Na twee dagen brande de bulten afval van binnen nogsteeds. Met behulp van kranen werden de bulten uit elkaar getrokken. De brandweer hielden de kranen nat, zodat deze niet zouden gaan branden. Om de paar uur werden de brandweer mensen weer afgelost door een andere ploeg uit de provincie.

Deel dit artikel