Brand met ongekende omvang in Amsterdam Noord

Deel dit artikel
Amsterdam - Donderdagmiddag werd Amsterdam opgeschrikt door een brand met ongekende omvang. Rond drie uur brak er door nog onbekende oorzaak brand uit, bij de Leen Bakker aan de Klimopweg in Amsterdam-Noord.

Alle mensen die op het moment van de brand zich in de winkel bevonden, konden zich op tijd in veiligheid brengen. Wel zijn er veel gewonden. Er zijn berichten dat er ongeveer 21 gewonden zouden zijn, waaronder 19 agenten. Bijna al deze gewonden hadden last van hun luchtwegen, en hebben zich onder behandeling laten stellen van het ambulance personeel.

De brandweer rukte met groot materieel uit om de brand onder controle te krijgen. Er werd uiteindelijk opschaald naar ''Grip3''. Dit houdt in: “Er is een brongebied waar zich een groter incident afspeeld, de bevolking van (een deel van) een gemeente ondervindt effecten. De burgemeester van de betreffende gemeente neemt het opperbevel op zich en activeert een deel van het gemeentelijk appraat”. Dit bleek wel nadat even later werd besloten een groot deel van het naastgelegen Floradorp te evacueren, in verband met de enorme rookontwikkeling. De brandweer verwacht nog wel uren bezig te zijn met blussen. Omliggende korpen hebben assistentie verleend aan het Amsterdamse korps. Ook vanuit de regio Zaanstreek-Waterland werd ondersteunend materiaal aangeleverd. Vermoedelijk loopt de schade op tot in de miljoenen euro's. Niet alleen een filiaal van Leen Bakker, maar ook Jysk en een filiaal van TNT post, moeten als verloren worden beschouwd.

Deel dit artikel