15 jaar geleden, dodelijke brand bij De Punt

Deel dit artikel
Foto's: 112 Groningen

De Punt – Op vrijdagmiddag 9 mei 2008 brak er een grote brand uit op scheepswerf Beuving aan de Groningerstraat in Yde De Punt.

Zeven minuten later was de brandweer van Eelde ter plaatse. Het ging om een hal van de scheepswerf en er was veel rookontwikkeling. Omwonenden werd geadviseerd om ramen en deuren gesloten te houden vanwege de mogelijk vrijkomende chemische stoffen.

Vier brandweerlieden kregen opdracht het brandende gebouw te verkennen. Binnen vier minuten nadat ze de loods via een open deur betraden, werden drie van hen verrast door de vuurzee. Het vierde lid overleefde de brand doordat een blusslang blijft steken en hij op het moment van de uitbarsting naar buiten ging om de slang los te maken. Uiteindelijk werden 150 brandweermannen ingezet van brandweerkorpsen uit Drenthe en Groningen om te helpen bij het blussen van de brand en het bergen van de lichamen van hun collega’s.

Tijdens een persconferentie maakte loco-burgemeester Henk Kosmeijer vrijdagavond de namen van de omgekomen brandweermensen bekend. De enorme vuurzee maakte een reddingsactie onmogelijk en diverse brandweerkorpsen uit de omgeving werden naar De Punt gestuurd om te helpen bij het blussen van de brand.
In de dagen na de brand werd er in Eelde met grote verslagenheid gereageerd op het nieuws.

Commissaris van de Koningin Relus ter Beek betuigde namens Gedeputeerde Staten zijn medeleven aan de familie en vrienden van de drie omgekomen brandweermannen. Burgemeester Jan Rijpstra bezocht de nabestaanden en legde een krans bij de Mariakerk in het centrum van Eelde. Een van de brandweermannen was boodschappen aan het doen in een plaatselijke supermarkt, toen hij daar werd opgepiept voor de brand. Bij de ingang van de supermarkt brandden kaarsen. Ook de brandweerkazerne werd een plek van rouw en brandweerlieden maakten een monument op de plek van de brand.

Over de oorzaak van de brand en de manier waarop de brandweermensen om het leven zijn gekomen werd nog niets gemeld. De technische recherche, de arbeidsinspectie en de gemeente onderzoeken de zaak. De vuurstorm deed denken aan een flash over of vlamoverslag, waarbij een soms bescheiden brandje zich in sneltreinvaart ontwikkelt tot een laaiende vuurzee.

Foto's

Deel dit artikel

Social media