Brandweer vaardigheidstoets in Loppersum

Deel dit artikel
Michael Huising - 112 Groningen

Loppersum – Zaterdag werd er voor het eerst een vaardigheidstoets in de hoofdklasse georganiseerd in de provincie Groningen. Brandweer Loppersum had in samenwerking met het ABWC de organisatie op zich genomen. 

Het bedachte scenario was er één waarvan de korpsen hopen nooit in het echt mee te maken. 

Het scenario : 

Bij een graanbedrijf in Zeerijp worden op meerdere plekken in het bedrijf onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd. Bij één van deze klussen gaat het mis waardoor een persoon met zijn been klem komt te zitten onder een stalen balk. De brandweer komt ter plaatse en gaat op verkenning, op dat moment vindt er een explosie plaats van een gasfles. Vier brandweerlieden  die binnen zijn raken gedesoriënteerd en reageren niet meer. De  pompbediende die geen contact meer met zijn collega’s krijgt doet een noodoproep bij de meldkamer.

Wanneer de tweede brandweerploeg aankomt worden ze opgevangen door de pompbediende van het eerste voertuig. Tijdens de verkenning  treffen ze binnen hun collega’s aan. Door de explosie zijn hun trommelvliezen gescheurd en loopt er bloed uit de oren. Als gevolg hiervan  horen ze niks meer. Twee van de vier collega’s kunnen totaal verward zelf naar buiten lopen, twee anderen die verderop in het pand zijn moeten naar buiten worden geholpen. 

De bevelvoerder zit nog bij het slachtoffer dat bekneld zit onder de stalen balk, ook hij is totaal verward en wordt naar buiten gebracht. 

Nabij de plek waar de gasfles is ontploft is een brandje ontstaan waardoor er lichte rookontwikkeling is. In dezelfde ruimte is een acetyleenfles omgevallen door de explosie, hierdoor is er een reactie in de fles is ontstaan en warmt deze op.  Deze moet eerst worden gekoeld voordat men bij het brandje kan komen. 

Achter in de ruimte waar het brandje is, moet nog een persoon worden gered. Deze persoon is geschrokken van de explosie en van een trapje gesprongen. Hij komt met zijn voet in een vijzel terecht en breekt als gevolg hiervan zijn been. 

De zes deelnemende korpsen kwamen uit de provincies Groningen, Drenthe en Overijssel.

De uitslag :

1. Beilen  

2. Haren  

3. Winschoten

4. MKNN : Meldkamer Noord Nederland

5. Vrouwen VRG

6. Hardenberg

Beilen en Haren gaan door naar de 2e ronde in Tjalleberd, deze wordt gespeeld op zaterdag 3 juni.

Foto's

Deel dit artikel