Drenthe Flits: Ook brandweerwedstrijden in Vries

Deel dit artikel
Vries - VRIES - De brandweerwedstrijd in Vries betreft de Provinciale wedstrijd klasse 112. De organisatie is in handen van het Algemeen Brandweer Wedstrijd Comité, met medewerking van de brandweer Vries. (WWW.BRANDWEERVRIES.NL)

Voor deze wedstrijd hebben zich 9 blusgroepen opgegeven.

Gegevens wedstrijdobject en het incident.
De wedstrijd speelt zich af in het hart van Vries aan de Brink.
Op een mooie zaterdag in april, tijdens de bloemetjes markt moeten op het agrarisch bedrijf van de familie Boersma nog de nodige voorbereidingen getroffen worden voor het seizoen.
Een medewerker is op de deel van de boerderij bezig met slijpwerkzaamheden. De vonken regen veroorzaakt een brandje. De medewerker doet nog een bluspoging maar veroorzaakt kortsluiting en raakt gewond. Het brandje wordt een brand en bedreigt de rieten kap van het monumentale gebouw.
De collega, die buiten bezig is schrikt van het geschreeuw binnen en van de rook die uit de boerderij komt. Hierdoor komt hij vast te zitten in de balenpers waar hij aan werkte.
Een passerende vriend van Boersma ziet de rook ook en wil hulp bieden.
Door de drukte komt hij met zijn fiets ten val en vormt voor de brandweer een obstakel.
In verband met de bloemetjesmarkt op de brink, die hierdoor is afgesloten, zal de brandweer en andere hulpdiensten via de achterzijde en de eigenweg naar de bewuste boerderij moeten gaan. Door de drukte in het dorp staat er een auto geparkeerd voor deze toegang tot de boerderij.

Wijze van aanpak (volgens de jury)
Na het inwinnen van informatie bij de alarmcentrale en ter plaatse van het incident zal de brandweer het incident moeten bestrijden. Ten eerste zal de alternatieve route en achteringang vrij gemaakt moeten worden van de geparkeerde auto. Na een buiten verkenning waarbij de medewerker in de balenpers wordt aangetroffen en een schouwing van het incident zal de prioriteit op de boerderij gelegd moeten worden. De brandweer moet aan iedereen aandacht schenken waarbij de mogelijke brand in de boerderij de hoogste prioriteit heeft.
Een binnen verkenning onder dekking van een hoge druk straal vormt een beter beeld.
Bij deze binnen verkenning kan de medewerker onder dekking van een straal gered worden. Deze medewerker moet met ernstige verwondingen & inhalatie problemen naar het ziekenhuis gebracht worden.
In overleg met de ambulance medewerkers en een deskundige op het gebied van balenpersen zal de bevrijdingstechniek van de medewerker buiten bepaald worden.
Deze medewerker gaat met ernstig been/voet letsel naar het UMC in Groningen.
De fietser komt met de schrik en een pijnlijk enkel vrij.

Uitslag en prijsuitreiking.
Door de burgemeester van de gemeente Tynaarlo, dhr. J. Rijpstra, is na afloop van de wedstrijden in Café “Onder de Linden” te Vries de uitslag bekend gemaakt en zijn de prijzen uitgereikt.
De nummers 1 en 3 gaan door naar de 1e ronde gew. 112 op 31 mei in Lemmer en de nummer 2 gaat ook door naar de 1e ronde gew. 112, maar op 7 juni in Smilde

Uitslag:

Het korps van Diever is eerst geworden met 1598 punten. Nummer 2 is het korps van Peize geworden met 1586 punten en als derde is geëindigd het korps van Beilen met 1577 punten

De volledige uitslag:
1. Diever 1598 punten
2. Peize 1586 punten
3. Beilen 1577 punten
4. Eelde 1563 punten
5. Zuidlaren 1477 punten
6. Rolde 1470 punten
7. Dwingeloo 1464 punten
8. Roden 1316 punten
9. Gieten 1283 punten

Deel dit artikel