Brandweerwedstrijden in Veendam geslaagd (Video)

Deel dit artikel
Veendam - VEENDAM - Na een lange voorbereiding was het vandaag dan zover, ter ere van het 200 jaar bestaan van de brandweer Veendam werden er brandweerwedstrijden gehouden in de Parkstad.

Er werd gestreden in de klassen 112 en TAS-HD. Provinciaal. Naast de wedstrijden was er ook nog een primeur en wel in de vorm van een splinternieuwe TAS voor de brandweer van Veendam. Het betreft een 18 tons Volvo FM 9 met opbouw van Ziegler.

 

De wagen is vrijdagmiddag rond 13.00 uur gearriveerd aan de Langeleegte. Na een periode van enkele weken van instructie en rijervaring zal de wagen onder roepnummer 833 vanaf 01-06-2008 dienst gaan doen. Vrijdagavond werden beide banen voorgespeeld om de laatste knelpuntjes er uit te halen. De brandweer van Eemsmond kwam de TAS-HD baan spelen en de brandweer van Bedum kwam met de regio TAS 830 en een gelegenheidschauffeur de 112 baan spelen. De TAS-HD baan was aan de achterzijde van een pand aan het Beneden Oosterdiep. Hier was een brand uitgebroken in een pand. Twee mensen, een broer en een zus, waren hier koper aan het stelen. Tijdens deze illegale bezigheid brak er brand uit . De broer was onder in de kelder bezig waar de brand ontstond. De brand sloeg over op de trap naar de eerste verdieping. Hier bevond zich de zus. Omdat de binnentrap niet meer bruikbaar was moest de zus via een plat dak uit het pand worden gehaald. Hier was een deur die bij aankomst van de brandweer reeds openstond. De 112 baan was op het Museumplein. Hier was een personenauto achterop een bus gereden. De bestuurster van de personenauto had nekklachten waardoor zowel de auto als de bus moesten worden gestabiliseerd. Ook was er onder de motorkap van de auto een brand uitgebroken die snel moest worden geblust. Door de brand onder de motorkap kwam de bus vol met rook te staan. De buschauffeur had de bus grotendeels ontruimd voor aankomst van de brandweer op 1 slachtoffer na. Deze lag achterin de bus en zat bekneld onder een stang van de bank. Hier moest dus de hydraulische schaar worden ingezet.

 

Ook kon het pootje worden losgeschroefd. Het slachtoffer in de bus had de hoogste prioriteit omdat deze al enige tijd in de rook had gelegen. Na een spannende dag was om 19.00 uur de prijsuitreiking in de brandweerkazerne aan de Langeleegte. Nadat de jury had uitgelegd hoe zij hadden gedacht dat de scenario’s moesten worden aangepakt, volgde de uitslag. De prijzen werden uitgereikt door burgemeester Meijerman in samenwerking met de jury en de commandant van brandweer MPV Op de TAS-HD baan deden 12 ploegen mee, waarbij de uitslag als volgt was;

1e brandweer Hoogezand Sappemeer

2e brandweer Winschoten

3e brandweer oude Pekela

4e Brandweer Informatie Beheer Groep

5e brandweer Suiker Unie Vierverlaten

6e brandweer Wehe den Hoorn

7e brandweer AVEBE Foxhol

8e brandweer Ter Apel

9e brandweer Bellingwedde

10e brandweer Stadskanaal

11e brandweer Bat Niemeyer Groningen

12e brandweer Veenhuizen

Ook waren er prijzen door de brandweer van Veendam beschikbaar gesteld voor de beste bevelvoerder/1+2 aanvalsploeg/3+4 waterploeg/chauffeur pompbediener Bij de TAS-HD baan gingen de prijzen naar; Hoogezand sappemeer beste bevelvoerder Suiker Unie Vierverlaten beste 1+2 aanvalsploeg Hoogezand Sappemeer beste 3+4 waterploeg Winschoten beste chauffeur pompbediener De eerste drie plaatsen op de TAS-HD baan geven recht op een plaats bij de gewestelijk brandweer wedstrijden in Bedum Op de 112 baan deden 9 ploegen mee, waarbij de uitslag als volgt was;

1e brandweer Grootegast

2e brandweer Harkstede

3e brandweer Boxmeer (Noord-Oost Brabant)

4e brandweer Bierum

5e brandweer Oosterwolde

6e brandweer Middelstum

7e brandweer Zuidhorn

8e brandweer Eemsmond

9e brandweer Drachten

Ook op deze baan waren er prijzen door de brandweer van Veendam beschikbaar gesteld voor de beste bevelvoerder/pompbediener/1&2 aanvalsploeg/3&4 waterploeg. Bij de 112 baan gingen deze prijzen naar Grootegast beste bevelvoerder Harkstede beste aanvalsploeg 1+2 Harkstede beste waterploeg 3+4 Eemsmond beste chauffeur pompbediener De eerste twee plaatsen op de 112 baan geven recht op een plaats bij de gewestelijke wedstrijden in Lemmer Tijdens de hele dag zat de stemming er goed in en mede door het uiteindelijke mooie weer was het een zeer geslaagde dag. Ook nog foto`s van de nieuwe Tas van Veendam.

 

Video met uitslagen volgt in de loop van zondag.Zie ook 112Hoogezand voor meer.

Deel dit artikel