Veel illegaal vuurwerk aangetroffen door speciaal team

Deel dit artikel
Groningen -

Het interregionaal vuurwerkteam van de politiekorpsen Groningen, Drenthe en Friesland heeft woensdag in Drenthe 750 kilo aan illegaal vuurwerk aangetroffen. Bij de actie zijn drie verdachten aangehouden.

Advertentie op Marktplaats
Het team startte een onderzoek naar aanleiding van een advertentie op de website Marktplaats. Een toen nog onbekende man bood hierop illegaal vuurwerk aan. Na onderzoek bleek het om een 31-jarige man uit Emmen te gaan. Uit onderzoek bleek dat er woensdag een levering zou plaatsvinden. Dat was ook het geval. Deze levering vond plaats in Wachtum. De Emmenaar werkte samen met een 61-jarige plaatsgenoot. Zij leverden aan een 55-jarige inwoner van Hoogeveen. Bij de levering troffen agenten vijftien kilo flowerbeds en Chineze rollen. In de auto van de Emmenaren werden nog eens veertig lawinepijlen gevonden. Bovendien troffen ze bij een van de verdachten uit Emmen een handgemaakt vuurwerkitem aan. Dit is door de EOCKL (Explosieven Opruimingscommando Koninklijke Landmacht) geklassificeerd als zwaar explosief vuurwerk.

Onderzoek in woningen:
In de woningen van de verdachten werd vervolgens ook een onderzoek ingesteld. In de woning in de wijk West in Hoogeveen werd dertig kilo vlinderbommen en lawinepijlen aangetroffen. In een woning in het Centrum van Emmen werd de grootste vangst gedaan. Daar werd nog eens 650 kilo gevonden. Het gaat om vlinderbommen, nitraatbommen en flowerbeds. Daarnaast werden nog eens twintig stuks handgemaakt zwaar explosief vuurwerk gevonden.

Aanhoudingen:
Met deze actie is 750 kilo aan illegaal vuurwerk van de markt gehaald. Het handgemaakt vuurwerk is voor onderzoek overgebracht naar het Nederlands Forensisch Instituut. De verdachten zijn ingesloten voor nader onderzoek.
Tekst: www.politie.nl

Deel dit artikel