Minister reikt medailles uit op vliegbasis Leeuwarden

Deel dit artikel
Sake Beerstra / www.rtvnof.nl
Leeuwarden - Honderd vijftig militairen hebben donderdagmorgen op vliegbasis Leeuwarden de Nederlandse Herinneringsmedaille Vredesoperaties ontvangen.

De medailles werden uitgereikt door de Minister van Defensie, Hans Hillen en n de Commandant Luchtstrijdkrachten, luitenant-generaal Jac Jansen. Tevens werden er vier gevechtsinsignes uitgereikt. De te decoreren militairen, waaronder enkele afkomstig uit Noordoost Friesland, hebben een bijdrage geleverd aan de e NAVO-operatie in Afghanistan en sluiten met het in ontvangst nemen van de medaille hun uitzending formeel af. De militairen waren van september 2011 tot en met januari 2012 uitgezonden in Afghanistan. Daar maakten zij deel uit van de ISAF-missie. De Nederlandse Herinneringsmedaille Vredesoperaties wordt toegekend aan deelnemers van vredesoperaties die ten minste 30 dagen onafgebroken aan een vredesoperatie e hebben deelgenomen. Het gevechtsinsigne wordt toegekend aan individuele militairen die hebben deelgenomen aan een militaire operatie, waarbij sprake waas van vijandelijk optreden met direct vuur of vergelijkbare gevechtsomstandig heden. Het handelen van betrokkene t tijdens het gevecht moet actief en adequaat zijn geweest en niet alleen gericht op de eigen veiligheid.

In eerste instantie opereerden de militairen vanaf Kandahar Airfield. Zij zorgden n hier onder meer voor ondersteuning g van grondtroepen door de inzet van F-16’s, maar ook voor de bewaking, verdediging, logistieke ondersteuning en ontwikkeling van het vliegveld voor Afghaanse militaire-en civiele doeleinden. Daarnaast ondersteunden zij het luchttransport van en naar Nederland.

Halverwege de uitzending verhuisde de Task Force naar Mazar-E-Sharif. Hier werden zij ingezet voor de bescherming van de Nederlandse politietrainers in Kunduz. F-16′ sporen onder meer geïmproviseerde explosieven op met behulp p van het RecceLite-fotoverkenningssysteem. De jachtvliegtuigen ondersteunen ook de ISAF-grondtroepen.

Foto's

Deel dit artikel