Rijden voor `16,5` jarigen van start (Video)

Deel dit artikel
Groningen - De aandacht was zaterdag overweldigend, ondanks dat de inloop vanaf negen uur 's ochtends was, stonden de deelnemers al om half negen op de stoep te wachten om aan de slag te gaan.

Het ging allemaal van start met een korte introductie, meteen gevolgd door een korte theoriecursus voor de deelnemers.

 

Daarin werd de kennis van de deelnemers getest wat betreft het verkeer en bespraken we het terrein en parcours. Iedere instructeur kreeg 3 deelnemers onder zijn hoede, die cursisten ook naar het Suiker Unie terrein bracht. Daar mochten de jongeren noodstoppen maken met verschillende snelheden, uitwijkmanoeuvres en een slalom beproeven. Daarnaast kregen ze zelf te zien hoe groot de dode hoek van een vrachtwagen daadwerkelijk is. Het doel van deze dag was om de jongeren meer bewust te maken van de mogelijkheden en vooral de onmogelijkheden van de auto en diens bestuurder, in de hoop dat ze op die manier ook zelf op de fiets of brommer beter gaan opletten in het verkeer.

 

Wij zijn van mening dat we op deze manier, door het zelf te ervaren, het aantal ongelukken met jongeren in het verkeer kunnen verkleinen. Alle medewerkers van Rijschool van der Heide waren erg enthousiast over de dag. De sfeer was erg goed, de jongeren én de ouders waren ook erg enthousiast. Gelukkig was het weer ook goed. De jongeren waren over het algemeen zeer tevreden over het project, een aantal had graag nóg meer gedaan. Al met al was de dag ZEKER voor herhaling vatbaar.

 

We konden dit project nooit hebben gedaan zonder de medewerking van de Gemeente Groningen en de politie Groningen. 112Groningen bracht het item goed onder de aandacht, iedereen kijkt massaal en 80 % gaf zich daardoor op via deze website.

 

Zie ook Video onderaan

 

 

Hieronder wat feiten en wetenswaardigheden over het rijden vanaf je 16e.

 

• Op de dag dat je 16,5 jaar bent, mag je vanaf 1 november 2011 beginnen met rijlessen en mag je ook theorie-examen doen. Vanaf de dag dat je 17 bent geworden, mag je praktijkexamen doen.


• Als je geslaagd bent voor je rijexamen, krijg je een volwaardig, definitief rijbewijs en géén voorlopig rijbewijs.
• Totdat je de leeftijd van 18 jaar hebt bereikt, mag je alleen met een door jou opgegeven begeleider(s) rijden die aan de eisen voldoet.
• Je moet 1 tot maximaal 5 begeleiders opgeven, die de rol van je coach krijgen.
• Je mag tot je 18e jaar uitsluitend rijden met één van deze begeleiders.

 

Er zijn een aantal eisen, die aan je begeleiders worden gesteld, zoals:
• minimaal zes jaar een rijbewijs-B hebben
• geen zware verkeersdelicten hebben begaan
• nooit in een vorderingsprocedure terecht zijn gekomen
• niet onder invloed zijn van drugs, alcohol of medicijnen
• zich tijdens de begeleiding altijd kunnen legitimeren
• in bezit zijn van een zogenaamde begeleiderspas, aangevraagd bij RDW.

 

Je hebt schriftelijke toestemming nodig van je ouders of wettelijke vertegenwoordigers en je bent juridisch bestuurder, dat wil zeggen: je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen handelen tijdens het besturen van het voertuig (dus de auto).

Enkele spelregels:
•als je zonder begeleider rijdt…. Je rijbewijs wordt ongeldig, dus je moet dan opnieuw je rijbewijs halen als je 18 bent…., dus zowel je theorie- als je praktijkexamen!
•Je bent verantwoordelijk voor je begeleider….als hij onder invloed is, ben jij ook strafbaar en verlies je je rijbewijs. Ook dan mag je pas weer theorie- en praktijkexamen doen na je 18e verjaardag….

 

Beelden maandag op Oogtv

Deel dit artikel