Grote oefening Uithuizermeeden

Deel dit artikel
Uithuizen - Donderdagavond hebben de korpsen Uithuizermeeden Delfzijl en Groningen gezamenlijk geoefend op het Edama terrein.

Het scenario was een ongeval waarbij in 1e instantie twee slachtoffers bij waren gevallen.

 

1 persoon was bedwelmt geraakt door een gevaarlijke stof die in een auto aanwezig was. een 2e slachtoffer viel toen de brandweer een verkenning uit zette. De persoon wilde de brandweermannen laten zien en vertellen wat er in de wagen aanwezig was en dat zijn vriend nog in de wagen lag. hierbij raakte ook deze man bedwelmd. Het ongeval: Een auto wil een wagen met gevaarlijke stoffen inhalen maar ziet hierbij een tegemoed komende auto volledig over het hoofd.

 

De auto knalt tegen de tegemoetkomende auto aan en vliegt daarbij over de kop. De persoon klaagt erg over pijn in de rug en kan ook niet uit zijn voertuig komen. De veroorzaker van het ongeval was erg in paniek en weigerde ook om het voertuig te verlaten. Nadat de brandweer voorzichtig deze mevrouw had weten over te halen kon er een goed plan worden bedacht. Aangezien er ook slachoffers waren gevallen bij het voertuig met gevaarlijke stoffen, werd besloten om de OGS (ongeval gevaarlijke stoffen) container te laten komen uit Delfzijl. evenals de ontsmettings container uit Groningen.

 

Nadat er een goed en doordacht plan was uitgedoktert kon de reddingsactie beginnen. Eerst werden de personen bij de auto met gevaarlijke stoffen weg gehaald door middel van zogenoemde chemiepakken. Vervolgens werd het red gereedschap in gereedheid gebracht om het slachtoffer in de op de kop liggende auto te bevrijden. Nadat alles en met uiterste voorzichtigheid was uitgevoerd konden de manschappen weer inpakken.

Deel dit artikel