Kijkje in nieuw politiegebouw Drachten

Deel dit artikel
Drachten - Het nieuwe politie verzamelgebouw aan het Noorderend in Drachten opende zaterdag en vorige week zaterdag haar deuren voor medewerkers en familie. Per dag bezochten 500 belangstellenden het pas opgeleverde gebouw.

Voor Groningen, Friesland en Drenthe is de meldkamer.

 

Meldkamer

 

Aan de voorzijde van het gebouw bevindt zich op de eerste verdieping de Meldkamer Noord Nederland. In deze meldkamer worden 112-meldingen opgenomen door brandweer, politie en ambulance. Eind oktober zullen de meldkamers uit Groningen, Friesland en Drenthe verhuizen naar deze nieuwe locatie.

De nieuwe meldkamer heeft een nauwe samenwerking met de meldkamer in Apeldoorn. Mocht een van beide locaties uitvallen, dan kan de andere het werk direct overnemen. Bijzonder aan de ontwikkeling van deze meldkamer is een eigen ontworpen toetsenbord. Hierbij speelt snelheid, gemak en ergonomie een belangrijke rol. De centralist hoeft minder muisbewegingen te maken om bepaalde handelingen in het meldkamer systeem te verrichten. Met één druk op de knop kan zo bijvoorbeeld een nieuwe melding worden gemaakt.

Regionaal Crisis Coördinatiecentrum

 

Bovenop de meldkamer bevindt zich het regionale crisiscentrum. Hier komen leidinggevenden bijeen tijdens grote incidenten en evenementen. In een cirkel zijn kantoren waar politie, ambulance, brandweer en gemeenten kunnen werken. In het midden van de ruimte krijgen de leidinggevenden alle informatie om belangrijke beslissingen te kunnen nemen. Het crisiscentrum is al enkele malen in gebruik geweest, onder andere bij een grote brand in Harlingen en tijdens de luchtmachtdagen in Leeuwarden.

Trainingscentrum

 

Het gebouw dient voor een zeer groot deel als oefencentrum voor verschillende politiediensten. Zeven meter onder de grond bevinden zich twee schietbanen. Op een lange en een normale schietbaan worden agenten en ondersteuningseenheden van de politie getraind in schietvaardigheid. Bijzonder aan deze schietbanen is dat er ook met voertuigen als auto’s en motoren kan worden getraind. Aan de achterzijde bevindt zich een grote lift waarmee auto’s naar binnen kunnen worden gereden.

Naast de schietbanen zijn er ruimtes voor fitness en aanhoudingstechnieken en andere oefeningen. Hier worden agenten begeleid door instructeurs. Aan de achterzijde van het pand zijn twee huizen gebouwd waar interventie-eenheden kunnen oefenen.

 

Zie ook HvNieuws.nl

Deel dit artikel