Driehonderd muzikanten op de Vismarkt

Deel dit artikel
Groningen - Op donderdagavond 29 september vonden op de Vismarkt in Groningen de opnames plaats van Live Dub 050, de eerste live ingespeelde lipdubvideo ter wereld.

Zo’n 300 muzikanten en straatkunstenaars speelden mee, waaronder Auke de Boer van het carillion van de Martinitoren en

bluescoryfee Lou Leeuw. De video wordt dinsdag 4 oktober online geplaatst. Op die dag vindt ook de première plaats van Prometheus, het stuk van het Noord Nederlands Toneel waar de Live Dub een reactie op is. De organisatie is enthousiast over het ruwe video- en audiomateriaal en verwacht een dijk van een videoclip 

Vier opnames, waarvan één met een geïmproviseerde toegift. 

 

Gisteravond op de Vismarkt in Groningen verzamelden zich zo’n driehonderd muzikanten en straatkunstenaars. Onder leiding van dirigent Reinout Douma en presentator Arno van der Heyden leverde dat een weergaloos muziekspektakel op. Regisseur Maarten de Vries vertelt: “Het leverde vier opnames op, waarvan één met een prachtige geïmproviseerde toegift. Een lipdubvideo wordt in één take opgenomen, dus nu moeten we nog de beste kiezen. Maar ze lijken stuk voor stuk geschikt. Ik ga uit van een dijk van een videoclip en hoop op een Youtube-hit.”

 

“Het fikte flink in Groningen,” stelt Ritzo ten Cate, die Live Dub 050 initieerde vanuit het Noord Nederlands Toneel. “Wat een mensen! Wat een publiek! Wat een energie! En het klonk ook nog eens als een klok! Gisteravond is het wilde plan ontstaan om het over een paar maanden nog eens dunnetjes over te doen en dan door de hele stad heen.” Ola Mafaalani, artistiek leider van het gezelschap, is net als Ten Cate verrast: “Het is ons gelukt om dit prachtige festijn binnen een paar weken met de Groningers te organiseren. Wij zijn trots op de stad en op al deze mensen!” 

 

Deel dit artikel