Zinvolle gezamenlijke controle op fraude tachografen

Deel dit artikel
Groningen - De politie heeft deze week samen met de Inspectie Verkeer en Waterstaat, de Rijksdienst voor het Wegverkeer en medewerkers van de bedrijven CASU en AXXIA (Nederland en Duitsland) een controle gehouden op het wegtransport.

De controle was vooral gericht op fraude met tachografen. Bij de politie waren namelijk vele meldingen binnengekomen van frauduleus handelen door vrachtwagenchauffeurs met de digitale tachosystemen van vrachtwagens. De geplande controle werd gehouden op de locatie van het keuringsstation van de Rijksdienst voor het Wegverkeer aan de Duinkerkenstraat.

Resultaten
In totaal werden 28 vrachtwagencombinaties door motorrijders geselecteerd en voor een controle naar het station overgebracht. Er werden 7 buitenlandse en 21 Nederlandse combinaties gecontroleerd. Bij de diepgaande controle werden diverse overtredingen vastgesteld. Zo bleek de tachograaf van een Nederlands bedrijf te zijn gemanipuleerd door het plaatsen van een magneet op de sensor van de versnellingsbak. Bovendien bleek dat de chauffeur zijn bestuurderskaart niet gebruikte. Hij kreeg een bekeuring van 1540 Euro. Verder bleek van 1 tachograaf de verzegeling te zijn verbroken. Dit resulteerde in een boete van 2200 Euro. Een chauffeur van een Nederlands bedrijf bleek de bestuurderskaart van een andere chauffeur te gebruiken. Ook hij kreeg een bekeuring.
 
Technische gebreken
Naast de fraude aan tachografen werd ook gecontroleerd op andere technische gebreken. Hierbij werden 27 bekeuringen uitgedeeld voor onder meer: versleten banden (6x), voertuiglengte overschrijding (4x), defecte veerstroppen (3x), te hoge voertuigcombinatie (2x) en afgebroken schokbrekers (2x).
 
Maatregelen
Tijdens de verkeerscontrole werd een totaalbedrag van 8740 euro aan bestuurlijke boetes (Mulderbeschikkingen) uitgeschreven. In 9 gevallen werd een maatregel opgelegd, omdat de geconstateerde technische gebreken of het opheffen van te lange voertuigcombinaties direct moest worden hersteld. Uiteindelijk bleek dat van de 28 gecontroleerde voertuigcombinaties er 14 in overtreding waren. Het betrof hier 10 Nederlandse en 4 buitenlandse vrachtwagens.

Deel dit artikel