Marine dagen trekken duizenden belangstellenden

Deel dit artikel
Den Helder - Vele duizenden bezoekers hebben de tweede dag van 3 Marinedagen bezocht.

Daar maakten zij op het Marineterrein in Den Helder kennis met verschillende aspecten van de Koninklijke Marine.

Met het thema ‘Voortvarend naar de toekomst’ vormt de toekomstgerichtheid de rode draad, maar ook het huidige optreden van de marine komt ruimschoots aan bod. Bezoekers kunnen het splinternieuwe patrouilleschip Holland en haar NH90-helikopter bezoeken en maken zo kennis met de nieuwste middelen van de marine. Schepen open voor het publiek De andere opengestelde schepen zijn net terug van missie of operationeel. Hr. Ms. De Ruyter, Evertsen en Zeeleeuw waren actief in antipiraterij missies en Hr. Ms. Zuiderkruis wordt dit najaar ingezet. Hr. Ms. Rotterdam heeft kort geleden terug uit het Caribisch Gebied, waar zij heeft bijgedragen aan de drugsbestrijding.

De mijnenjager Hr. Ms. Haarlem vaart momenteel voor de kust van Libië. De bemanningsleden van alle schepen delen hun ervaringen met geïnteresseerden. Veel te doen Bezoekers zijn de komende dagen ook welkom op de Marinedagen. Iedere dag vinden er allerlei activiteiten, demonstraties en muzikale optredens plaats. Aan alle leeftijdsgroepen is gedacht, dus ook kinderen en jongeren hoeven zich tijdens de Marinedagen niet te vervelen. Ook is het dit jaar 200 jaar geleden dat Napoleon Dit jaar is het 200 jaar geleden dat Napoleon in Den Helder was. Om die reden is 2011 uitgeroepen tot Napoleonjaar.

Om te kunnen zien en ervaren hoe de soldaten van Napoleon woonden, werkten en leefden staat een bivak uit de tijd van Napoleon op het marineterrein naast de moderne bivak van de mariniers. Bivak Korps Mariniers Het Korps Mariniers staat op het terrein met een 'compound', precies zoals ze die ook neerzetten tijdens een uitzending (bijvoorbeeld in Afghanistan). Hier kunt u onder meer: Rijden in kleine rupsvoertuigen die een parcours afleggen over een zandpad. Zich laten schminken in camouflagekleuren. Een hindernisbaan afleggen (waar ze onder begeleiding van een marinier 'gedrild' worden). Schieten met losse flodders. Tijdens de Marinedagen werden er ook diverse demonstraties gehouden. Waaronder een antipiraten actie en een amfische landing.

Deel dit artikel